Wie wil er dood?

Natuurlijk wil ik niet dood. Zelfs als mijn overlijden zou bijdragen aan het oplossen van deze viruscrisis, dan nog bied ik mij niet als eerste vrijwilliger aan. Maar toch…

Als het nodig is dat er driemiljoen mensen aan Corona bezwijken voordat we beseffen dat er wat moet veranderen om ‘veilig’ op deze planeet te wonen, wie ben ik dan om te roepen dat vooral anderen maar tot die drie miljoen slachtoffers moeten gaan horen?

Het is in het belang van mijn (klein)kinderen dat de mens inziet dat wij zèlf de voedingsbodem creëren voor deze en komende pandemieën. Wij zijn het die de natuur maar blijven uitdagen, vanuit de gedachte dat de mens de natuur wel aan kan.

Ook al blijkt keer op keer dat die gedachte niet waar is, we blijven er aan vasthouden. Alle waarschuwingen negeren we. Sars, Mers en Ebola zijn de meest recente bedreigende virusziekten die we eigenlijk alleen van naam kennen. Wij hebben er in onze straat maar weinig slachtoffers van gezien en dus is het een probleem van anderen. We hebben wat geld gegeven voor de ontwikkeling van een vaccin, maar verder hebben we alles bij het oude gelaten. We hebben nooit het gevoel dat we zelf in actie moeten komen. Wij zijn immers veilig door alle spuitbussen, gels, pillen en poeders die we elkaar verkopen.

Ongemerkt zijn we verslaafd geraakt aan chemische producten. Ons voedsel kan niet meer geproduceerd worden zonder chemische middelen. De lucht is zonder chemische reiniging eigenlijk niet meer geschikt om in te ademen. Het water is zonder chemische reiniging niet meer drinkbaar en zonder kunstmatige voedingssupplementen worden we steeds minder weerbaar. Eigenlijk leven we allang in een chemische bubbel.

Corona komt ons nu vertellen dat die bubbel van ons niets voorstelt. De natuur laat zich niet ‘verslaan’. Ze laat zich slechts tijdelijk omleiden, om via een of ander achterdeurtje gewoon weer terug te veren en onze bubbel binnen te glippen. Wij noemen dat dan een crisis. Ik noem het een afstraffing van onze domheid.

Hoeveel waarschuwingen moeten we nog krijgen, voordat we beseffen dat we niet ‘op’ de aarde leven maar ‘door’ de aarde leven. Als we ons eigen nest blijven bevuilen, moet we niet zeuren dat ons nest onleefbaar wordt.

Ik vrees dat er inderdaad eerst (minstens) drie miljoen mensen aan zoiets als Corona dood moeten gaan voordat deze boodschap landt. Als mijn dood er 1/3.000.000 aan bijdraagt dat de mensheid de boodschap gaat begrijpen en in actie komt, heb ik er vrede mee. Laat Corona dan maar komen. Want de toekomst van mijn (klein)kinderen kan alleen maar leefbaar worden als we eindelijk in actie komen. Als we stoppen met smoesjes verzinnen en als we afscheid durven nemen van de welvaart die afhankelijk is van landbouwgif, intensieve dierhouderij, overbemesting, lucht- water- en bodemverontreiniging, overproductie en overconsumptie.

Het ga jullie goed!

  • Het zijn oude thema’s (Vanitas en Babel) in de kunst, maar daar bleef het helaas bij.
  • Dit zouden meer mensen moeten lezen want er kan meer dan je denkt
  • Ben jij een ontkenner of een onderzoeker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.