Wie helpt?

Hulp vragen is moeilijk, ook al denken veel mensen die geen hulp nodig hebben van niet. In een tijd waarin je voortdurend door alles en iedereen op je vingers gekeken wordt en waarin iedereen direct klaar staat om ongezouten commentaar te leveren op wat jij doet, stel je je niet zomaar kwetsbaar op. Er zijn echter heel veel mensen kwetsbaar. Kijk maar eens om je heen. Hoe gaat het met jouw buurman of buurvrouw? En stel nou eens dat ze jou geen hulp durven vragen, help jij dan toch? Of ben jij zo iemand die dat maar bemoeizuchtig vindt. Welnu; dan ben ik het totaal niet met je eens!

Bemoeizuchtig is iemand die zich ongevraagd en vooral uit eigen behoefte met een ander bemoeit. Vooral dat ‘uit eigen behoefte’ is hier belangrijk. Want iemand die de behoefte van een ander voorop stelt, kan nooit bemoeizuchtig zijn.

Helpen hoort bij samenleven. Alleen kluizenaars hoeven geen hulp en hoeven ook niet te helpen. Maar in de normale sociale omgeving wil ook jij door anderen gezien en gehoord worden, ook al schreeuw je jouw behoeften (bijv. aan aandacht) niet van de daken. Het is lovenswaardig dat je eerst probeert je eigen zaken te regelen. Je zou kunnen zeggen: zo hoort het ook! Maar soms ben je, door welke omstandigheid dan ook, niet in staat om je eigen zaken geregeld te krijgen. Dat is geen schande! Integendeel: dat is doodnormaal! Geen mens slaat zich zonder enige vorm van hulp door het leven, ook al zijn er veel stoerdoeners die je anders willen laten geloven.

Hulp krijgen én hulp geven behoren tot de mooiste menselijke ervaringen. Wie hulp krijgt, voelt zich gezien. Wie hulp geeft, voelt zich betekenisvol. En daar gaat het in dit korte leven toch eigenlijk om: ben jij van betekenis? Of ben je gewoon een insect of een vegeterende plant die slechts leeft zolang de natuur het toestaat? Een mens wil toch graag iets méér zijn. Hij/zij wil van betekenis zijn. En laat het nou altijd een ander zijn die bij je begrafenis de betekenis van jouw leven benoemt. Dat kun je niet zelf!

Zo bezien is ‘helpen’ dus eigenlijk een zeer egocentrische daad. Jij wordt er beter van als jij van betekenis kunt zijn voor een ander. Maar hoe doe je dat? Hoe steek je een handje toe zonder de ander het gevoel te geven dat hij/zij minder is dan jij? Nou dat begint met te vinden dat jij niet beter bent dan de hulpvrager.

Moeilijk he!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.