Wie doen het dan wel?

Wat denk jij als je voor een schoolgebouw lege vuilnisbakken ziet hangen, terwijl de grond er omheen bezaaid is met lege blikjes en snackverpakkingen? Ik vroeg het tijdens een oudervergadering en kreeg van alle aanwezige ouders (slechts 3) het standaardantwoord: “míjn kind doet zoiets niet!” Maar welke kinderen doen dat dan wel?

Kinderen zijn net mensen. Ze doen elkaar gewoon na. En net als wij vroeger, vinden zij het stoer om het gedrag van hun ouders te kopiëren óf om af en toe de regels van papa en mama (en van de samenleving) aan hun laars te lappen. Die wetmatigheid wil niet zeggen dat je de jeugd geen normen en waarden bij hoeft te brengen. Kinderen groeien niet vanzelf op tot waardevolle leden van de samenleving. Ouders van nu lijken het echter veel te druk te hebben om hun kinderen op te voeden. Of hebben ze zelf geen normen en waarden die ze de moeite waard vinden om door te geven?

Het zal wel een combinatie van factoren zijn. Feit is dat normen en waarden er in onze samenleving niet meer toe lijken te doen. Het is ‘iedereen voor zichzelf‘ en ‘we bepalen zelf wel wat goed voor ons is’. Dát individualistische en egocentrische gedachtengoed pikken kinderen op van volwassenen in hun omgeving. Zeker als ze niet op tijd gecorrigeerd worden en aan hun lot worden overgelaten. Mocht u denken dat het zo’n vaart niet loopt: een groot deel van de Corona-relschoppers blijkt 14-18 jaar te zijn en bij elke voetbalrel moeten politieagenten zich inhouden vanwege de lage leeftijd van veel raddraaiertjes.

Waar zijn de ouders van die kinderen? Wat gaat er mis bij die gezinnen? Gaan we die kinderen of hun ouders straffen of gaan we ze hulp aanbieden? Het laatste zal geen zin hebben, want wie hulp aanneemt, erkent dat er een probleem is en dat is het laatste wat je als moderne volwassene doet.

Ik blijf dus zitten met een serieuze vraag: wat doen we met de constatering dat de kinderen van onze samenleving de samenleving steeds meer geld kosten zonder dat die kinderen er zelf beter of hun ouders wijzer van worden? Wie het weet mag het zeggen. Mail me maar!

Links voor als je zelf verder wil zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.