Wat zijn slechte vrienden?

Slechte vrienden zijn geen vrienden! Het zijn vrienden met wie jij blijft omgaan, terwijl ze overduidelijk niet geïnteresseerd zijn in jouw belang. Jij vergoelijkt zelfs hun daden, terwijl ze jou in de problemen brengen. OK, dat heb je eerst niet door en als anderen je er op wijzen ben je des duivels. Want wie durft er aan jouw vriendschappen te komen! Welnu: het antwoord op die vraag is simpel: Facebook!*

Jij denkt dat Facebook* jou in staat stelt om met je vrienden te communiceren terwijl je er niet eens voor hoeft te betalen. Maar voor niets gaat de zon op. Natuurlijk betaal jij Facebook* wèl. Je betaalt namelijk met schermtijd. Hoe langer jij op Facebook* rondhangt, hoe meer Facebook* aan jou verdient.

En daarom laat Facebook* je niet alleen heel gemakkelijk met vrienden communiceren, ze bezorgen je zelfs nieuwe vrienden. Daarmee vergroten ze immers je netwerk en laten ze jou nog meer Facebooken*. Ga maar na: mensen met wie jij in real life niet zo maar in gesprek zou gaan, blijken ineens ook tot jouw wereld te horen. Je krijgt van Facebook* elke dag een serie vriendschapsvoorstellen. Geheel vrijblijvend natuurlijk, maar je hebt er al op geklikt voordat je er erg in hebt. Want wie wil er nou niet een grote vriendenkring!

De samenleving houdt van je!

Facebook* laat jou geloven dat je een door velen gewaardeerd lid van de samenleving bent. Op je verjaardag komen je Facebook*-vrienden niet en je kunt er ook niet mee op vakantie, maar jullie kletsen wat af! En elke klets betekent ‘kassa’ voor Facebook. Het platform gaat zelfs zo ver, dat ze je in contact brengen met nep-vrienden. Dat zijn mensen met nep-profielen, adverteerders of machines. De kwaliteit van je netwerk holt dus achteruit, maar je hebt wel wat te babbelen.

Die nieuwe Facebook*-vrienden gaan zich mengen in jouw discussies. Hun denkbeelden sluipen jouw leven binnen. Je reageert erop, je vrienden reageren erop, je nieuwe vrienden reageren daar weer op…..etc. Er zitten soms best rare ideeën bij, maar jij gaat niet als eerste roepen dat iets onzin is. Vrienden val je immers pas af als de rest dat ook doet. Maar ‘de rest’ bestaat voor een steeds groter deel uit profielen die Facebook* jou heeft voorgesteld. Het zijn vrienden van jouw vrienden en van hun vrienden en daar weer vrienden van. Jullie delen slechts een klik, nauwelijks méér dan dat!

Wat het kost

We besteden een groeiend deel van ons leven aan digitale kletspraat. Het houdt ons af van nadenken over wat we nou met ons leven willen. Het voorkomt dat we echte relaties aangaan. Het houdt ons een schijnwereld voor en vervreemdt ons van het echte leven. In ruil voor het vrienden-gevoel  verwaarlozen we onze studie, onze baan en zelfs onze échte vrienden.

En jij vindt dat prima? Het kan jou niet schelen dat Facebook* rijker en rijker wordt en jij hun stilstaande melkkoe blijft met nep-vrienden? Slechte vrienden zijn vrienden met wie jij blijft omgaan, terwijl ze overduidelijk niet geïnteresseerd zijn in jouw belang! Misschien is Facebook* niet zo’n goede vriend als je dacht!

Facebook* staat hier voor alle social media-platforms die geld verdienen aan jouw klik-gedrag. Het zijn stuk voor stuk initiatieven die jouw kortetermijn-bevrediging misbruiken voor hun winst, zonder oog voor de sociale gevolgen daarvan.

Links voor als je verder wil denken:

  • De werkelijkheid is nog veel erger. Bekijk maar eens dit verhaal van mensen die Facebook (en andere platforms) hebben helpen bouwen
  • Social Media: niets mis mee, als het (op een eerlijke manier) even helpt bij het zoeken naar nieuwe vrienden
  • Hoe onderscheid je échte vrienden en nep-vrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.