WAT WÍL UW KIND?

De lange termijn bestaat voor kinderen niet, omdat die ook voor hun ouders niet lijkt te bestaan! Sparen is uit, het is veel slimmer om te lenen! Onze enige brede maatschappelijke zorg is directe behoeftebevrediging. Met die mentaliteit groeien onze kinderen op. Vind je het dan raar dat onze pubers geen ambities hebben, dat ze nergens discipline voor kunnen opbrengen en dat ze zich gedragen als verwende snotjong! Wat wil uw kind eigenlijk echt?

Onze welvaart is de afgelopen decennia ontploft. Het gevoel dat je moet werken voor je bestaan is daardoor een ouderwets gevoel geworden. Ook mensen zonder werk komen immers niets belangrijks tekort. We hebben te eten en te drinken, kleren aan ons lijf en een dak boven ons hoofd en daar hoeven we ons niet eens overmatig voor in te spannen. Als je dat in menig buitenland vertelt, denken ze daar dat wij hier in het paradijs wonen. Al die weelde is echter bepaald geen aansporing tot grootse daden. Kunnen we die dan wel van onze kinderen verlangen?

Naar school gaan, opletten en je huiswerk maken, is voor de meeste kinderen geen zelfgekozen hobby. Opgroeien is al moeilijk genoeg in een wereld die bol staat van de afleiding en verleiding. De welvaart van Nederlandse ouders heeft van Nederlandse kinderen bovendien verwende prinsjes en prinsesjes gemaakt. We hebben ze gesmoord in materiele overdaad. Het enige niet-materiele dat ze van ons met de paplepel naar binnen krijgen, is het vermogen tot consumeren. En heel voorspelbaar; daar zijn onze kinderen dus erg goed in.

In mijn kennissenkring zitten heel wat pubers thuis, nadat ze, vaak niet voor het eerst, vroegtijdig hun school/opleiding hebben gestaakt. Ze lijken er zelf niet mee te zitten, want de opvang thuis werkt nog precies hetzelfde als toen ze klein waren. Papa en mama zijn niet thuis en hun pubers hebben het rijk alleen. Er is dus niemand die hen positief aanspreekt of uitzicht op alternatieven biedt. Zo raken ze verstrikt in een gesloten cirkel van verveling en apathie, dankzij… ons.

Of praat u wèl met uw kind over wat het wil met zijn/haar/het leven? 

 Links om zelf mee verder te zoeken:

  1. Wat doet het Rijk tegen voortijdige schoolverlaters? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vsv/aanpak-voortijdig-schoolverlaten-vsv
  2. Over de motivatie van jongeren https://youngworks.nl/blog/het-belang-van-een-goede-mentale-gezondheid-voor-jongeren/#:~:text=Bij%20sommige%20jongeren%20zijn%20mentale,agressief%2C%20ongehoorzaam%20of%20baldadig%20worden.
  3. Wat is hospitalisatie? https://nl.wikipedia.org/wiki/Hospitalisatie#:~:text=Mogelijke%20uitingen%20van%20hospitalisatie%20zijn,een%20afname%20in%20uiterlijke%20verzorging.
  4. Puber in huis? https://www.tishiergeenhotel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.