Wat lossen we op?

Er valt genoeg te klagen, zeker als je het Nederlanders vraagt! Het is ook waar dat er heel wat grote problemen zijn die maar blijven bestaan omdat niemand een oplossing weet. Denk alleen maar aan de problemen die samenhangen met de natuur. We kunnen de kachel niet meer stoken, niet meer met het vliegtuig, geen vlees meer eten, geen….etc, etc. Maar laat ik nou ineens op een heel gemakkelijke oplossing stuiten voor één van de meest prangende dagelijkse problemen! Meer weten? Lees snel door…

Het gebruik van plastic is een bron van ellende. Niet alleen in de natuur, maar ook in elk huishouden. Nu we aan afvalscheiding doen, loop ik dagelijks met een emmer plastic afval naar de schuur. Ik verwonder me daardoor steeds meer over de enorme hoeveelheid producten die in plastic zijn verpakt. Kan dat niet anders? We weten toch allemaal dat het een groot (milieu)probleem is?

Wie de ware omvang van het plasticprobleem wil ervaren moet eens de woestijn inrijden. Op honderden kilometers verwijderd van elke vorm van menselijke activiteit, hangen de struiken gewoon vol met plastic. En wat dacht je van het strand? Ga eens kijken bij vloed wat er op het strand aanspoelt. Of kijk gewoon eens in de berm van de weg! Of in de maag van een vogel! Je kunt niet om plastic afval heen; het is letterlijk overal.

Nou kan ik een heel betoog gaan houden over a-sociale mensen die hun rotzooi ongegeneerd op de grond gooien in plaats van in de prullenbak. Maar dan vind je me een zedenpreker en komen we niet toe aan de gemakkelijke oplossing voor dit plastic afvalprobleem.

Die oplossing is echt ongelooflijk simpel. Wat denk je dat er gebeurt als wij als consument zouden zeggen dat we vanaf volgende maand geen producten in plastic verpakking meer kopen? Niemand zou ons geloven. Maar wat nou als we het ook daadwerkelijk gaan doen? Ik geef je op een briefje dat de leveranciers van deze geboycotte producten in no time (binnen 1 maand) een alternatieve verpakking vinden. Hun business moet namelijk wel blijven draaien en dat kan niet zonder verkoop!

Als het zo simpel kan zijn, waar gaat deze oplossing dan fout, denk ik dan. Helaas is er een even simpel antwoord. Wij consumenten zullen nooit de daad bij het woord voegen. Wij houden zelf het probleem in stand omdat wij niet zonder die producten kunnen leven. Althans; dat denken we. We kunnen best (een maand) zonder een heleboel producten, maar we willen het gewoon niet!

Daarmee zijn we bij de oorzaak van heel veel problemen en heel veel geklaag. Wij zijn het zelf die er de moeite gewoon niet voor over hebben om tot een echte oplossing te komen. We willen met rust gelaten worden en lekker ons eigen ding doen. Beetje plastic, wat is nou het probleem! Dus waar klagen we eigenlijk over…

PS je kunt het plastic ook vervangen door bijv. vliegvakanties, onnodige autokilometers, voedselverspilling, vervuilende grondstoffen, etc. etc. etc. Kijk eens in de spiegel en accepteer gewoon dat ook jij met jouw onverschilligheid geregeld je eigen geklaag organiseert.

Voor als je zelf verder wil klikken:

  1. https://www.plasticsoupfoundation.org/plastic-probleem/
  2. https://milieudefensie.nl/recht-op-gezonde-lucht/dit-zijn-de-oplossingen-voor-luchtvervuiling#:~:text=Autoluwe%20steden%2C%20autovrije%20binnensteden%20en,nieuwe%20snelwegen%2C%20wegverbredingen%20en%20parkeergarages
  3. https://scientias.nl/onderzoekers-komen-met-goedkope-en-doeltreffende-oplossing-om-het-wereldklimaat-te-redden/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.