WAT KÁN UW KIND?

Het grootste deel van de Nederlandse bevolking is prima in staat een hele goede stukadoor, administratieve kracht, bakker of bejaardenverzorgster te worden. Daar is niks mis mee, maar dat zijn niet de functies die ons land momenteel en in de toekomst het hardst nodig heeft. We zoeken programmeurs, dokters, docenten, industrieel ontwerpers, innovators, etc. Ik maak me er waarschijnlijk niet populair mee, maar volgens mij is het klip en klaar: het grootste deel van de Nederlandse bevolking is  gewoon niet in staat het opleidingsniveau te behalen dat de Nederlandse kenniseconomie steeds harder nodig heeft. Uw kind wèl?

We proberen met man en macht zoveel mogelijk jongeren een zo hoog mogelijke kwalificatie te laten halen, terwijl we van te voren weten dat het grootste deel van hen er niet voor geschikt is. Dat moet tot frustratie leiden, niet op de laatste plaats bij die jongeren. Maar natuurlijk ook bij hun ouders en niet te vergeten bij de werkgevers die maar niet aan geschoolde mensen kunnen komen. Dat raakt ons allemaal. Kijk maar naar de chaos in de zorg en het onderwijs. En kunt u nog wel terecht bij een huisarts?

De gevolgen van deze nationale mismatch beginnen zichtbaar en voelbaar te worden. Nederland moet steeds meer kenniswerkers uit het buitenland halen om hier het hersenwerk te laten doen. Daar kunnen al die Nederlandse papa’s en mama’s wel heel boos om worden, maar het kan niet anders, Hun kinderen zijn nu eenmaal niet geschikt voor dat werk!

De rest van Nederland roept boos mee dat al die buitenlandse kenniswerkers onze huizen wegkapen, maar is dat niet onvermijdelijk? Als onze eigen kinderen niet boven het MBO-niveau uitkomen, zullen anderen de gaten moeten vullen. En die ‘anderen’ zullen toch ook ergens moeten wonen, toch? En omdat we alleen hooggeschoolden toelaten, zijn die buitenlandse kenniswerkers ook allemaal grootverdieners. Dat drijft de huizenprijs nog meer op!

Er is overigens best een oplossing om het Nederlandse chagrijn hierover weg te nemen. We schoppen gewoon al die hightech-bedrijven het land uit en maken van Nederland weer een ouderwets keuterboertjesland. Alhoewel: dat heeft alleen kans van slagen als onze kinderen wel in staat én bereid zijn om op het land te werken. Bovendien moeten we dan ook genoegen gaan nemen met veel minder welvaart.

Ik zie dat echter niet gebeuren. We zijn inmiddels allemaal in weelde opgegroeid. Er wordt goed voor ons gezorgd en dat heeft ons behoorlijk gehospitaliseerd. Zeg maar: verlamd. Waarschijnlijk blijven we hangen in ongenuanceerd gekanker en willen we de onaangename waarheid niet horen: onze kinderen zijn geweldig, maar voor een groot deel niet slim genoeg voor de toekomst waarnaar we op weg lijken.

De vraag is waar we nog wat aan kunnen veranderen; aan onze kinderen of aan de toekomst? 

Links om zelf verder mee te zoeken:

  1. Hoe staat het onderwijs er voor? https://www.onderwijsinspectie.nl/documenten/rapporten/2022/04/13/de-staat-van-het-onderwijs-2022
  2. Hoe staat de zorg er voor? https://magazines.nza.nl/nza-magazines/2021/04/index
  3. Wanneer mag iemand met hersens hier komen werken? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/buitenlandse-werknemers/vraag-en-antwoord/wanneer-mag-een-kennismigrant-in-nederland-werken
  4. Puber in huis? https://www.tishiergeenhotel.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.