Wat is zeker?

“Niets is zeker, dus zelfs dát niet!” Het is een gewild woordspelletje met een diepere betekenis als je er even bij stilstaat. Want wat weet jij eigenlijk ‘zeker’? Toch bouwt de mens zijn of haar leven op zelf bewezen feiten, alternatieve waarheden en persoonlijke overtuigingen. Wij leven ons leven dus op basis van een zelfverzonnen bodem onder het drijfzand van alledag. Wat moet je anders als niets zeker is?

Zeker is veilig

Mensen houden van veiligheid. Het bekende is veiliger dan het onbekende. Toch kun je niet alles kennen en weten. Daarom vertrouwen we op figuren die méér weten dan wijzelf. De één vertrouwt op de wetenschapper, de ánder op de geestelijke. Wetenschap en religie vertellen hun volgers hoe de wereld en het leven volgens hen in elkaar zitten. Voor zover zij dat natuurlijk zelf zeker weten.

Zowel de wetenschapper als de geestelijke hebben inmiddels gezelschap gekregen van alternatieve collega’s. Denk bijvoorbeeld aan het leger van natuurgenezers, voedingsgoeroes en mental coaches. Ook zij denken te weten hoe het spelletje werkt en ook zij willen ons daar graag van overtuigen. Voeg daar de zelfbenoemde ‘deskundigen’, politici en filosofen aan toe en het wordt alleen maar duidelijker dat ‘zeker’ niet bestaat.

De ontsnapping

Veiligheid ontstaat door vertrouwen. Maar als niets zeker is, waar haal je dan het vertrouwen vandaan dat het allemaal wel goed komt? Het antwoord schuilt in het laatste woordje van de laatste vraag. Zolang je blijft zoeken naar zekerheid dat het goed ‘komt’, leef je op drijfzand. Het enige dat gerust kan stellen, is dat het op dit moment ’is’ zoals het ‘is’. Oftewel: het enige dat telt, is wat je op dit moment ervaart. Niemand weet wat de toekomst voor jou in petto heeft en daar kun je je dus maar beter niet al te druk over maken. 

Je ontsnapt aan het gebrek aan zekerheid door bij de dag te leven. Dan hoef je immers minder te weten en wordt het minder belangrijk of iets zeker is. Dat is echter verdomd moeilijk. De meesten van ons zijn namelijk opgevoed met het idee van maximale controle. Ons hele leven stond in het teken van het uitsluiten van onzekerheid. We verzekeren ons suf, besteden kapitalen aan ons pensioen, bouwen dijken richting de hemel en slikken preventief alle pillen die ze ons aansmeren.

Maar als niets ‘zeker’ is, is ‘onzekerheid’ vanzelfsprekend. Waarom zouden we dan ons leven blijven bouwen op een Fata Morgana? Wat nu moeilijk is, kan morgen gemakkelijk zijn. Wie weet is er toch een alternatief. Misschien iets voor onze kinderen?

Links

Hier zo maar wat links voor als je verder wil zoeken  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.