Wat is rechtvaardig?

Het begrip ‘rechtvaardig’ verwijst naar het bestaan van ‘recht’ als tegenhanger van ‘krom’. Allereerst  betekent het dus: ‘billijk en eerlijk’. Daarnaast betekent het: ‘in overeenstemming met het recht’. Weten we nu wat wel en niet rechtvaardig is? In de verste verte niet! Want wat is ‘eerlijk’ en wat is dat niet? En hele legers  advocaten verdienen hun boterham met uitleggen dat zij vinden dat iets in overeenstemming is met het recht, terwijl rechters daar een eigen kijk op kunnen hebben. Kortom: ‘rechtvaardig’ is wat jij rechtvaardig vindt!

En dat is best lastig én actueel in deze hectische 1,5 meter maatschappij. Is het bijvoorbeeld rechtvaardig dat jij door het Corona-virus geraakt wordt en anderen niet? Of omgekeerd?

Wie echt ziek is, is bezorgd vanwege zijn gezondheid. Alle anderen denken vooral aan de financiële gevolgen. Want zonder klanten is er geen omzet. Zonder omzet is er geen bedrijf. Zonder bedrijf is er geen werkgelegenheid en zit jij zonder baan, zonder geld, zonder huis, zonder eten, etc.

Regeringen doen hard hun best, maar ze kunnen niet voorkomen dat er economische schade wordt geleden. Heel veel werkgevers en werknemers hebben inmiddels al om steun gevraagd. Wie de gigantische bedragen optelt die Rutte al heeft toegezegd, moet beseffen dat Nederland zich gigantisch in de schulden gaat steken. En wie gaat die schuld aflossen? Inderdaad, ook dát doen we samen!

Iedereen vindt het blijkbaar rechtvaardig dat hij of zij gecompenseerd wordt voor elke schade die het virus veroorzaakt en in de toekomst nog gaat veroorzaken. Maar hoe rechtvaardig is het dat we straks allemaal meer belasting zullen moeten betalen om die schuld weer weg te werken?

Mijn antwoord geef ik je alvast: ik denk dat dat eerlijk en billijk is en dus rechtvaardig. Maar iets in mij zegt dat we daar nog heel veel discussie over gaan krijgen! Misschien is het daarom juist nu een goed moment om alvast even stil te staan bij wat jij rechtvaardig vindt.

Verder denken?

  • Check hier de compensatieregelingen voor ondernemers en zzp-ers in Nederland:
  • Check hier de compensatiemogelijkheden voor u als consument:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.