Wat is perspectief?

Ongetwijfeld is ‘perspectief’ hèt woord dat ons nog jaren aan de coronacrisis zal herinneren. Er ging in 2020-2021 geen dag voorbij of iemand riep publiekelijk dat er zo’n behoefte was aan ‘perspectief’ tijdens de pandemie. Er werd meestal ook direct bij gezegd dat íemand’ ons dat ‘perspectief’ moest gaan bieden, al wist niemand blijkbaar echt wie dat zou kunnen zijn. Want wat is ‘perspectief’ eigenlijk?

‘Perspectief’ betekent letterlijk ‘doorzicht’. Je kijkt ergens doorheen. De horizon is het verste vaste punt achter alles wat we bekijken. Wanneer je lijnen trekt naar een punt op die horizon, ‘zien’ we alles dat vóór de horizon staat in relatie tot die horizon. Het geeft ons daardoor begrip van het geheel. Dat is vooral in overdrachtelijke zin heel waardevol. Het woord ‘perspectief’ is dan ook sterk verwant aan begrippen als ‘verder kijken dan je neus lang is’ of ‘na regen komt zonneschijn’. Zo zie je maar: soms is een moeilijk woord gewoon een verwijzing naar iets heel simpels.

De ontdekking van het perspectief in de schilderkunst is niet voor niets pas gedaan toen de holenmens enige intelligentie had bereikt. ‘Het is namelijk niet gemakkelijk om  ‘verder dan je neus lang is’ te kijken. Zeker niet als de blik op de horizon geblokkeerd wordt door allerlei aandachttrekkende ellende. Het vraagt bovendien een zekere rust om voorbij die blokkade te kunnen kijken.

We zien het niet

De corona-crisis begon als een medisch incident, maar werd al rap een maatschappelijk drama. Omdat we op medisch vlak geen grip konden krijgen op het virus, kwam ons sociale leven onder druk te staan. Het wegvallen van vanzelfsprekende kleine sociale contactmomenten, leidde tot irritatie, frustratie, depressie etc. En omdat we daar toch iemand de schuld van moeten geven, ontstond vervolgens woede op alles en iedereen. Het resultaat: chaos en een daardoor volstrekt onzichtbaar perspectief!

Logisch dat iedereen om ‘licht aan het einde van de tunnel’ bleef roepen. Maar tegelijkertijd zagen we dat iedereen die ‘perspectief’ probeerde te bieden meteen werd weg-gereld. We waren niet meer in staat helder te denken en niet rustig genoeg om ‘perspectief’ te kunnen zien.

Kapsel-perspectief

Nou denk ik zelf dat er één woord onlosmakelijk verbonden was met het coronawoord ‘perspectief’. Dat woord is ‘kapsel’. Het gezegde luidt immers: ‘als je haar maar goed zit…’ en precies daar ging het pas ècht mis! In corona-tijd liep iedereen rond met een deprimerend poedelhoofd dat zo uit de jaren zeventig kwam. Mijn haar zat maandenlang niet meer goed en dat begon me op te breken. Hetzelfde gold voor al mijn buren. Geen wonder dus  dat we in een mentaal dipje zaten. We hadden dringend ‘perspectief’ nodig, om te beginnen op een verfrissende knipbeurt!

 Of had jij wat anders nodig?

Links voor als je zelf verder wil denken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.