Wat is normaal?

Ken je deze diepgaande politieke discussie nog? (W) Doe eens normaal man! (R ) Doe lekker zelf normaal man! Behalve dat het een vermakelijk, maar ook deprimerend, stukje Nederlands volkstoneel is, legt het een fundamentele vraag bloot. Want ‘wat is nou eigenlijk normaal?’

‘Normaal’ wil zeggen: ‘volgens de geldende normen’. Maar die uitleg roept natuurlijk de vragen op: ‘over wiens normen hebben we het dan’ en ‘wie bepaalt welke normen er gelden’.

Te pas, en vooral te onpas, hebben we het in de politiek over ‘normen en waarden’. Het is een nietszeggend containerbegrip geworden, waar iedereen een eigen betekenis aan geeft. Zelden staan politici stil bij de relatie tussen deze twee begrippen. Dus om het geheugen even op te frissen, volgt hier een korte uitleg. Oorspronkelijk identificeerden we éérst wat we waardevol vonden in het leven (waarden) en verzonnen we daarná de regels (normen) om dat waardevolle te behouden.

Als ‘normaal’ dus betekent: ‘volgens de geldende normen’, dan zou dit dus moeten gaan over de breedgedragen regels die in het leven zijn geroepen om datgene wat de meeste mensen waardevol vinden te behouden.

Maar… dat is nou juist aan het verschuiven, willen populistische politici ons laten geloven! Ik geloof daar geen donder van. Ik denk dat Nederlanders nog steeds geloven in de menselijke maat, in respectvolle samenwerking en betrokken zorg voor behoeftigen. Ik denk ook dat de meeste nuchtere Nederlanders nog steeds niets hebben met kwetsend gedrag of verzinsels en liever feiten bespreken.

Volgens mij zijn dat zomaar een paar waarden die we allemaal delen. Als de discussie zich daar nou eens op zou richten in plaats van op al die publiciteitsgedreven oprispingen van politici. Volgens mij krijgen we dan weer een fatsoenlijk maatschappelijk debat. Dat wil toch élke volksvertegenwoordiger uiteindelijk?

Maar, laat ik me buiten de politiek houden en jou een simpele vraag voorleggen: wat vind jij persoonlijk zó waardevol (waarde) dat je er maatschappelijke regels (normen) voor zou willen verzinnen? Ik ben benieuwd!

Eén tip: benoem svp éérst de ‘waarde’, voordat je in de valkuil stapt van té gemakkelijk bedachte ‘normen’ die vooral voor anderen moeten gelden!

Links

  • Een leuk tijdverdrijf waarmee je ook nog eens meer inzicht krijgt in waar jij echt voor staat.
  • Weet waar je het over hebt en kom er achter dat je het meestal mis hebt
  • Als nuchtere burgers vergeten naar de feiten te vragen, is er gelukkig nog onderzoeksjournalistiek. We lezen het echter te weinig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.