Wat is nog leuk?

Je zult maar vader of moeder zijn van een hangjongere op Urk. Op de eerste avondklok-avond moest daar natuurlijk gereld worden. En nou mag jij als Urkse papa of mama de komende verjaardagsvisites weer stoer je eigen kroost verdedigen, terwijl je allang zelf snapt dat er iets goed fout is met dat jong. Wat is er mis gegaan? Heb je als ouder gefaald of spelen er wellicht psychische afwijkingen? Zolang je maar in je eigen dorp blijft, is er niets aan de hand. Daar snappen ze wel dat die jongeren af en toe een lolletje nodig hebben, zeker in Corona-tijd. Daarbuiten wordt het ingewikkelder. Daar blijken mensen te wonen die heel anders denken over het ‘leuk’ in de fik steken van een GGD-teststraat.

Rellen is van alle tijden. Ook ik ben jong geweest en heb mijn best gedaan het gezag op stang te jagen. Gewoon omdat ik mijn energie en onzekerheid toch èrgens op los moest laten. Het hoort bij volwassen worden dat je je weg zoekt en dat kan niet zonder brokken. Vandaar ook al dat terechte begrip voor de door Corona verstoorde hormoonhuishouding en testosteronspiegel van onze jeugd.

Maar…

Stel je nou eens voor dat Urk ouderwets bedreigd wordt door het wassende water. De dijken moeten met man en macht opgehoogd worden. Daar zet heel Urk de schouders onder. Helaas blijkt midden in de vliegende storm dat de plaatselijke jeugd de zandzakken gejat heeft voor een leuk beachvolleybaltoernooi. Zouden die Urkse papa’s en mama’s dan nog steeds zoveel begrip hebben?

Er komt een moment dat je je af moet vragen of rellen nog wel ‘leuk’ is. Wanneer anderen de dupe worden van jouw gedrag is het niet meer ‘leuk’ en hoor je te stoppen. Dat is geen les voor hangjongeren, maar voor kinderen op de kleuterschool! Als die les er in pakweg vijftien jaar niet ingeramd is, mag je toch vraagtekens zetten bij de opvoeding. Tolerantie is geen excuus voor afwezige ouders. Dat hebben we ooit ook de ouders van Marokkaanse raddraaiers voorgehouden!

Wie betaalt, bepaalt

Nee, het is niet ‘leuk’ om Urk zo te kakken te zetten. Dat verdienen veel Urkers ook helemaal niet. Maar ook ik moet mijn boosheid en frustratie toch érgens kwijt. Bovendien mag je Urk in bovenstaand verhaal gerust vervangen door bijvoorbeeld: de Haagse Schilderswijk, Utrechts Kanaleneiland, Veen of Valkenswaard. Het zijn zo maar wat plekken waar de moderne versie van onze ouderwetse ‘brommerjeugd’ geregeld wat schade aanricht. Door wie wordt die schade eigenlijk betaald? Ooit was dat geen vraag en draaiden je ouders er voor op. Maar weet jij hoe dat tegenwoordig zit?

Links voor als je zelf verder wil zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.