WAT IS EEN ZWART GAT -2-

Einstein zei aan het eind van zijn leven dat we nog veel wetenschap nodig zouden hebben, maar vooral veel verbeelding. Wetenschap gaat immers over wat we wèl of níet weten. Verbeelding houdt zich bezig met wat er zou KUNNEN zijn. Om die reden voel ik mij vrij om eens geheel niet-wetenschappelijk te filosoferen over een mysterieus fenomeen in de ons ‘bekende’ ruimte: het Zwarte Gat. Dat is volgens kenners een plek in de ruimte dat alles opslokt wat in de buurt komt, zelfs licht en informatie! Denk je met me mee?

In een zwart gat wordt alles zo in elkaar gedrukt (gecomprimeerd) dat er niets herkenbaars van over blijft. Wetenschappers stellen daarom dat er zelfs geen informatie uit een zwart gat kan ontsnappen. Ze bedoelen daarmee: als je een boom of een huis in een zwart gat gooit, zul je nooit te weten komen dat je die er ooit in gegooid hebt en niet -bijvoorbeeld- een auto of een ijsje.

Dat zwarte gat hangt zeer dreigend in de ruimte. En niet op één plek. Op meerdere posities zijn zwarte gaten gedetecteerd! Gelukkig voor ons hangen ze (nog) op geruststellend grote afstand van de aarde. Maak je (nog) niet druk dus.

Uitdaging

Ik voel me uitgedaagd door zo’n alles-vernietigend verschijnsel waar we zo weinig over weten, maar waar al zoveel over gespeculeerd is. Niet de minste wetenschappers hebben hun licht er over laten schijnen. Ze hebben ons al van tal van interessante maar ook raadselachtige ideeën voorzien.

Zo weten we inmiddels dat we naar de fenomenen in ons heelal kunnen kijken door de bril van de Relativiteitstheorie (energie=massa E=mc2 ) maar ook door de bril van de Quantummechanica (dossier over quantummechanica). Die brillen leveren totaal verschillende beelden op, waarmee we dus ook naar Zwarte Gaten kunnen kijken. En wie zegt dat er in de toekomst niet nog méér brillen zullen blijken te bestaan? Voeg daaraan toe de gedachte van de Stringtheorie dat er niets stoffelijks bestaat, maar slechts gesloten energiegolven. Weet jij dan nog waar je het zoeken moet?

Voorbij de wetenschap

Laat de wetenschap dus maar even de wetenschap, zou ik zeggen. Ik ben allang de weg kwijt. Maar het Zwarte Gat blijft me wel intrigeren. Vandaar dat ik maar eens een eigen beeld toevoeg aan dit onderwerp:

Een zwart gat is eigenlijk een generator die uit het complexe bestaande eenvormige basale bouwstenen maakt, waaruit alles opnieuw opgebouwd kan worden.

Een Zwart Gat haalt dus alles uit elkaar tot op het kleinst mogelijke universele deeltje, waarmee vervolgens weer van alles opgebouwd kan worden. Op die manier blijft het universum zich oneindig vernieuwen!

Geen zorgen. Ik leg het je uit.

Uitleg

Geleerden vertellen ons dat een Zwart Gat alles naar binnen zuigt dat in de buurt komt en dat vervolgens nooit meer loslaat. Er verdwijnt dus van alles IN een Zwart Gat, maar er komt niets UIT. Dat druist echter in tegen de gevonden stelling dat “energie nooit verloren gaat”. Gelukkig ontdekte men wat later, door een andere bril op te zetten, dat er toch IETS uit een Zwart Gat komt (Hawkingsstraling). Daarmee is in ieder geval bewezen dat er IETS uit een Zwart Gat kán komen. Het is alleen goed mogelijk dat wij mensen nog niet de bril gevonden hebben om dat IETS waar te nemen.

Geleerden vertellen ons ook dat alles in een Zwart Gat zo in elkaar geperst wordt dat er slechts een eendimensionale punt van overblijft. Volgens de Stringtheorie is die punt constant in beweging en is dat de basis van al het stoffelijke. Dan heb je dus IETS dat in een Zwart GAT samengeperst wordt tot een punt, van waaruit weer van alles kan ontstaan omdat die punt ook weer UIT het Zwarte Gat blijkt te kunnen komen (Hawkingsstraling). Is de punt dan meteen ook het elementaire basisdeeltje waaruit alles is/wordt opgebouwd?

Dimensies

Wel is het mogelijk dat IETS uit dimensie A samengeperst wordt tot een punt (nul-dimensie), om er vervolgens in Dimensie B uit te komen. Wij mensen weten immers inmiddels dat er méér dimensies bestaan, maar we kunnen er nog maar heel weinig ‘zien’. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar kijk maar eens op deze Wikipedia-pagina (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dimensie_(algemeen)). Ik heb het dus niet over buitenaardse werelden, maar over meetsystemen zoals, tijd, lengte, massa, temperatuur, energie etc. (alle dimensies).

Tot slot 

Geleerden zijn het er over eens dat we nog lang niet alles weten, wat er te weten valt. Het is dus zeer wel mogelijk dat wij gewoon nog niet in staat zijn om bepaalde zaken waar te nemen. Wie weet gaat dat er ooit nog van komen. In de tussentijd helpt een beetje fantaseren wellicht de weg naar dat besef te plaveien.

Inmiddels weet ik dat zelfs wetenschappers fantaseren. Bovenstaande gedachte is namelijk al weer in een ingewikkelde theorie gevangen. Zoek maar eens op ‘Unificatietheorie’  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Theorie_van_alles)

Wil je zelf eens?

Typ gewoon zoekwoorden in als: ‘Relativiteit’, ‘Quantummechanica’, ‘Energie’, ‘String’, ‘Snaartheorie’, ‘Zwart Gat’ of ‘Universum’ in en je bent verzekerd van meer input dan je in jouw leven aankunt.

Interessanter wordt het wellicht als je je eigen fantasie eens de vrije loop laat!

Wat zou een Zwart Gat volgens JOU kunnen zijn?

Laat je niet beperken door wat je niet weet, maar gebruik wat je wèl weet.

Wie weet wat er uit komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.