Wat is een matennaaier?

Sorry hoor, maar dit persoonlijke gevoel moest ik toch even kwijt

We hebben al heel wat EK-wedstrijden mogen zien en kunnen genieten van heel veel kundige spelers die eigenlijk op de planken zouden moeten staan. Ze zijn eerder acteur dan speler. Hun professionele kwaliteiten zitten niet in hun voeten maar in hun handen en hun mond. Een voetbalwedstrijd is soms prachtig (Italie-Turkije?). Steeds vaker is het echter een aaneenschakeling van geduw, getrek en valpartijen. Ze zeggen dat het spel verruwd is, maar dat klopt niet. Het is een spelletje van laffe matennaaiers geworden, die om de minuut schreeuwen om een kaart of een penalty. Mij ontneemt het steeds vaker de zin in kijken.

Laat ik nou dezelfde weerzin ontwikkelen jegens de politiek. Ooit was politiek het strijdtoneel van botsende ideeën en idealen. Maar daar gaat het allang niet meer over. De slepende formatie laat maar weer eens zien dat er niet zoveel verschil meer te ontdekken valt tussen de diepste gedachten van al die partijen. Politici zijn aandachttrekkers geworden. Ze schreeuwen moord en brand bij de kleinste schuiver die een mens maar kan maken.

Een mooi voorbeeld is de documentaire over minister Kaag. De VPRO zou D66 en het ministerie van Ari Slob toegestaan hebben opmerkingen te maken over de conceptversie. Terwijl Slob nou juist de Kamer had verteld dat de documentaire onafhankelijk gemaakt is. Je moet goed zoeken om hier iets verkeerds in te zien, maar het is genoeg om er ophef over te maken. En dat vinden de media weer leuk en de volgende rel over niets is geboren. Politiek gaat alleen nog maar over imago(schade). Wie de ander het meest in de modder kan duwen, wint de verkiezingen.

Plaatsvervangende schaamte bekruipt me. Wie zou er nog voetballer of politicus willen worden? Hoeveel zelfrespect heb je als je leven draait om dit soort poppenkast. Ik zou zeggen; ga een vak leren en kijk af en toe eens in de spiegel. Of liever; kijk eens in de ogen van je kinderen. Dan zie je waar dit alles toe leidt.

Links

Hier wat links voor als je verder wil zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.