Wat doet een pil?

Een pil is een snoepje met daarin een natuurlijke of chemische stof die een specifiek effect in je lijf moet teweegbrengen. Dokters diagnosticeren onze kwalen en bedenken vervolgens welke pil ze in moeten zetten om de kwaal (of de effecten ervan) te bestrijden. Geweldig systeem zou je denken, totdat je de keerzijde ervan gaat zien.

Zo werd er recentelijk eindelijk vooruitgang geboekt in het proces tegen de farmaceutische industrie die in de VS verantwoordelijk is voor een volksbrede opiatenverslaving. Fabrikanten van zware pijnstillers kregen het voor elkaar dat dokters hun producten te pas -en vooral te onpas- voorschreven voor allerlei kwalen. Daarbij verzwegen ze dat deze pijnstillers zwaar verslavend waren. Met als gevolg dat duizenden mensen niet meer zonder kunnen en er zelfs doden zijn gevallen door misbruik van de pillen. Het is al jaren lang bekend, maar de pillendraaiers wisten het proces te vertragen. De reden: ze verdienen goud aan die pillen. De pil als businessmodel!

Ook in Nederland consumeren we heel wat pillen, drankjes en poeders. Ook hier zijn dokters niet erg terughoudend bij het voorschrijven van medicatie. Al moet gezegd dat sommigen nu wel beginnen te vragen of je wel of geen pillen wil. Maar ja, wat zeg je dan als ondeskundige patiënt: “de dokter zal het wel weten!” en bovendien worden we graag getroost door ‘een pilletje’.

Het is echter een misvatting dat ‘de dokter het wel weet’. Heel veel medicatie wordt volgens mij gegeven omdat de dokter het juist níet weet. Dat gaat zo: “Meneer we kunnen niet meer zien of u een Tia hebt gehad, maar we zullen uit voorzorg maar met bloedverdunners beginnen”. Of zo: “Uit de onderzoeken komt geen helder beeld, maar het lijkt ons goed dat u toch alvast met een kuur begint. We maken wel een controle-afspraak.” Door preventie stijgt ons pillengebruik nog sneller naar grote hoogte.

Daar komt bij dat de industrie zelfzorggeneesmiddelen heeft uitgevonden. Dat zijn pillen die je zonder recept kunt kopen en slikken. Eigenwijs als we zijn, spelen we doktertje met ons eigen lijf. En dus staan we stijf van de paracetamol, ibuprofen, hoesttabletten, grieptabletten, maag-, plas- en poeppillen, etc. etc.

Volgens mij is het lijf van een gemiddelde burger inmiddels een chemisch vat. Het moet toch enorm gisten door al die goed bedoelde chemicaliën! Als het goed is, bewaakt je apotheker of al je pillen wel goed samen gaan. Maar daar moet je dan wel eerst zelf om vragen. Dat weten maar heel weinig mensen en dus slikken we gewoon door. Zou ik daarom zulke harde winden laten?

Links om zelf verder te zoeken:

  1. Over de opiatenverslaving: https://www.trouw.nl/nieuws/400-000-doden-het-megaproces-tegen-de-farmaceutische-industrie-begint~b095582d/ en https://www.nu.nl/economie/6155293/miljardenschikking-om-amerikaanse-opioidencrisis-een-stap-dichterbij.html
  2. De Patiëntenfederatie over medicijnen: https://www.patientenfederatie.nl/over-de-zorg/medicijnen
  3. Hier een leerzame promo van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM): https://youtu.be/znAfCYdEPJc
  4. Naar de huisarts of naar Dokter Google? https://www.consumentenbond.nl/zelfzorg/dokter-google
  5. Tips voor mensen met veel (ingebeelde) ziekten: https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=4406
  6. Bijna vergeten: nog iets over scheten: https://www.ad.nl/koken-en-eten/darmexpert-schaam-je-niet-voor-je-scheten-laat-maar-vliegen~a761f321/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.