Wat doet een dak?

De kosten voor een nieuw dak lopen al snel in de papieren. De opbrengst van een oud dak ligt nog vele malen hoger. Oftewel: wie een dak heeft, is rijk! Maar ook als het dak niet van jou is, kun je je de koning te rijk voelen met een dak boven je hoofd.

Een dak beschermt je niet alleen tegen regen en wind, maar verleent je ook status. Ga maar na, zonder dak ben je dakloos en kun je hooguit proberen of er vannacht een plekje vrij is in de daklozenopvang. Of je moet een beroep kunnen doen op vrienden, bekenden, of, als laatste redmiddel, je ouders.

Toch is dat precies het lot dat steeds meer Nederlanders treft. Ze vinden geen huis, omdat de woningmarkt ontploft is. Je betaalt je scheel voor een plekje onder de zon en dat begint een hele generatie op te breken.

Vooral jongeren lopen op tegen het schreeuwend tekort aan betaalbare woningen. Het hebben van een betaalde baan is allang niet meer genoeg om een eigen plek te kunnen betalen. De reden: de woningmarkt is overgedragen aan partijen die er vrijelijk geld mee mogen verdienen. Je kunt het die partijen niet kwalijk nemen dat ze er dan zo veel mogelijk geld uit willen slaan. Dat betekent dat de prijzen en huren door het dak gaan en dat de nog enigszins betaalbare woningen opgekocht worden door projectontwikkelaars, huisjesmelkers, ondernemers en gepensioneerden die toch wàt met hun geld moeten. De woningzoekenden staan machteloos toe te kijken.

Waarom?

Ik zal je niet vermoeien met de cijfers. Die zijn gemakkelijk te vinden. Ik wil je slechts wijzen op de reden waarom er geen woningen beschikbaar komen voor uw kinderen of kleinkinderen.

Een land als Nederland zou rijk genoeg moeten zijn om iedereen onderdak te bieden. Het is zelfs een plicht die in onze Grondwet is opgenomen. Er zijn echter teveel partijen die willens en wetens een oplossing tegenhouden. Zij hebben er geen belang bij als de woningnood daalt. Om u op weg te helpen: de steeds duurdere bouwers varen wel bij het tekort, zelfs de overbetaalde bouwvakkers. Maar ook de verhuurders, de makelaars, de ontwikkelaars en de woningbouwverenigingen wanen zich momenteel in het paradijs. En wat dacht u van de gewone burgers die zo gelukkig zijn dat ze wèl ooit een huis hebben kunnen kopen. Zij verdienen er een godsvermogen mee. Niemand dus die de huizenprijzen graag ziet dalen. Laat het probleem maar mooi bestaan!

Draagvlak

Bij gebrek aan draagvlak, komt niets van de grond en al helemaal geen huis! Het woningtekort is niet het èchte probleem. Het gaat om gebrek aan draagvlak voor het zoeken naar een oplossing.

Zo gaat dat met zoveel van onze maatschappelijke problemen. Sommigen hebben er last van, maar bij de meerderheid ontbreekt de behoefte om een oplossing te zoeken. Of het nu gaat om (bijv.) het noodlijdend milieu, het verslechterende onderwijs, de zieke zorg, de teruglopende ontwikkelingshulp of de bestrijding van extremisme…  

Als mensen niet willen, willen ze niet. Dat verandert pas als hun situatie verandert. Kortom: hoogste tijd voor een nieuwe oorlog waarin het grootste deel van onze huizen weer ouderwets platgebombardeerd wordt. Iedereen dakloos; wel zo eerlijk!

Links voor als je zelf verder wil denken:

(Het is grafisch minder fraai, maar ik plaats de links graag volledig, zodat je ziet waar je heen wordt gestuurd)

Over wonen…

Over draagvlak…

  • Een mooi lesje stakeholder-analyse: www.leanpeople.nl/stakeholderanalyse-typen-stakeholders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.