Waar ligt het vaderland?

Het vaderland is slechts een concept om een groep burgers aan te zetten tot het opbouwen en beschermen van hun gemeenschap. Bescherming, identiteit en trots vormen de pijlers onder nationalistische gevoelens. Maar waar ligt dat vaderland dan? De Belgen zeggen hier, de Russen zeggen daar, de Fransen wijzen naar het zuiden en de Britten naar het Westen. Als het vaderland overal ligt, ligt het dus nergens. Het is slechts een idee. Nederland is niet van ons. De wereld is van iedereen (hoe ging dat liedje ook al weer)!

Angst is een basisemotie en die is dus gemakkelijk bij mensen op te roepen. Daardoor spelen machthebbers graag de vaderland-kaart uit. Ze blazen het idee van een ‘eigen’ stuk land op tot de grootst mogelijke proporties. Dat idee gaat hand in hand met de -volgens bangeriken hoogstnoodzakelijke- versterking van de grenzen om de horden barbaren en andere schadelijke zaken buiten te houden. Het vaderland gaat dan ineens over veiligheid, zodat de mensen zich er zonder veel gemor bij aansluiten. Wapengekletter en nationalistisch gebral doen het volk echter vergeten dat het genaaid wordt waar het bij staat. De geschiedenis leert dat ze er niets mee op schieten.

Gelukkig hebben wij mensen ook een andere reflex. Wij helpen anderen onmiddellijk als er een ramp gebeurt, zonder eerst te vragen naar de afkomst van het slachtoffer. Dat onderscheid maken we pas later. Onze eerste ingeving is puur menselijk. Solidariteit is natuurlijk. Kunstmatig opgeroepen angst daarentegen is tegennatuurlijk en daarom beangstigt nep-angst ons nog meer dan de werkelijkheid.

Misschien is het goed om van het bovenstaande bewust te zijn als we weer eens tekeer gaan tegen ‘al die buitenlanders die ons landje overspoelen’. Het zou zo maar eens kunnen dat deze volksverhuizing ingegeven is door een heel menselijke en ook bij jou bekende drijfveer; namelijk het vinden van een veilige plek voor jou en de jouwen. Grenzen zijn kunstmatig. Veiligheid is echt.

Hier wat links om zelf verder te zoeken:

  1. Het liedje van The Scene: Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen! https://youtu.be/XTd_xvzqwk4
  2. Volksverhuizingen horen bij het leven https://www.ookgoedbezig.nl/uncategorized/hoe-verdwijnen-we/
  3. Het grootste humanitaire netwerk van de wereld https://www.rodekruis.nl/wat-doen-wij/hulp-wereldwijd/
  4. Problemen aanpakken, wereldwijd https://www.oxfamnovib.nl/?gclid=CjwKCAjwj8eJBhA5EiwAg3z0mxq86Vm0WpCJRdotTUwVqcxzUDriERnX2-T9RCHXHJxPukLCMlD9nxoCTyEQAvD_BwE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.