Van wie is NL?

De discussie speelt over de hele wereld. Overal claimen bevolkingsgroepen bepaalde delen van de aardbol als het hunne. ‘Dit land is van ons’, ‘Weg met alle buitenlanders’ en ‘Eigen volk eerst’ zijn zo maar wat kreten die, in alle talen, bij dit dispuut horen. Overbevolking verhevigt de discussie, zeker als zogenoemde buitenstaanders (allochtonen) een beroep doen op ruimte (bijv. huisvesting) en regelingen (bijv. uitkeringen) waar ook de gevestigde bevolking (autochtonen) recht op claimt. Maar hoe correct is deze claim eigenlijk? Of nog belangrijker: hoe zinnig is deze claim?

Om bij het begin te beginnen: de aarde is van ons allemaal en niemand heeft een deel ervan in eigendom gekregen van de eerste eigenaar. Dus waar praten we over? Land is alleen eigendom als er ooit landjepik is gespeeld door mensen die op een plek aankwamen die ze wel zagen zitten. Daar is niets rechtsmatigs aan. Dat daar een heel eigendomssysteem met koopaktes en landsgrenzen overeen gekomen is, doet daar niets aan af. Landbezit is een verzinsel en hoogstens een in de geschiedenis verzonnen en gedoogd ‘recht’.

Maar daar stuiten we meteen op de crux van dit verhaal. Als de geschiedenis een bepalende rol speelt bij zoiets als landbezit, hoe zit dat dan met de rol van de geschiedenis bij die andere claim: wie hoort bij welk volk?

Om het maar heel simpel te houden: ca 1,8 miljoen jaar geleden ontstond de gezamenlijke voorouder van de mensheid (Homo Erectus) ergens in Afrika. Daar begon de mens direct met wat het heel zijn verdere bestaan zal blijven doen: nl. op zoek gaan naar een betere plek. Zo kwam de Homo Erectus in andere werelddelen terecht. Als onze voorouder niet zo in elkaar had gezeten, was er dus niet eens een Nederlander geweest.

Tel daar bij op de talloze volksverhuizingen die over de wereld (en zeker onze streken) zijn getrokken. Hele volksstammen wonen nu ergens anders dan waar ze ooit eerder woonden. En wat dacht je van de invloed van die volksverhuizers (allochtonen) op de ergens al aanwezige bevolking (autochtonen)? Die werden deels verdreven of ze kregen kindjes van die nieuwkomers. Dat laatste is ook gebeurt bij  al die oorlogen die door de geschiedenis heen over de wereld zijn gespoeld. Neem alleen ‘onze’ Lage Landen: de ene na de andere oorlog teisterde dit deel van Europa. Hoeveel Spaanse, Italiaanse, Franse, Oostenrijkse, Duitse en bijv. Engelse soldaten zijn hier wel niet overheen getrokken! Hoeveel kindjes denk je dat die hier hebben gemaakt, vrijwillig of met geweld?

Wie in zijn stamboom gaat zoeken, komt niet veel verder dan de tijd waarin er enig archiefsysteem ontstond (ca 1600) Daarna is het gissen. Hoeveel Spaans, Italiaans, Frans, Engels bloed zit er in dus jou? Niemand die het weet. Daarvoor zou je op zijn minst DNA-onderzoek moeten laten doen. Dan krijg je bijv. te horen dat er 25% Spaans, 40% Scandinavisch (Noormannen) en 35% Vlaams DNA in je zit. En toch noemen velen zich dan nog steeds trots ‘autochtone Hollander’.

Kortom: waar maken we ons druk over? Hoezo ‘eigen land’ en ‘eigen volk’? Over tweehonderd jaar wonen hier waarschijnlijk vooral Chinezen en Indiërs, die hun zwaar overbevolkte ‘eigen’ streken zijn ontvlucht. Hou je dat tegen? Succes! Mijn advies: geniet van de diversiteit!

ZELF ZOEKEN?

  • Voor een kort en bondige geschiedenis van de mensensoorten, lees je deze pagina van de site van het Rijksmuseum van Oudheden
  • Wil je meer weten over DNA-profielen, kijk dan bijv. op deze pagina van afkomst-site My Heritage
  • Waar komen (Nederlandse) namen als Baudet, Moskowicz, Blomkwist of Antonetti eigenlijk vandaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.