moet SEKS?

Om maar met de deur in huis te vallen: ”seks moet!” De enige zuivere functie van seks is het behoud van de mens als soort. Al het andere is verzonnen door mensen, is cultuur, religie, beschaving, civilisatie of hoe je het ook maar wil noemen. Zonder seks komen er geen nakomelingen en sterft de mensheid uit. Zo simpel is het. Moeilijker moet je het niet maken, want daar komen ongelukken van.

Maar dat is wel precies wat wij mensen met seks gedaan hebben. Wij hebben seks heel ingewikkeld gemaakt en daar zijn dan ook heel veel problemen door ontstaan. Het schizofrene is dat seks op dit moment wereldwijd een enorm verdienmodel is (seksindustrie) en tegelijkertijd de bron van ongelooflijk veel ellende.

Seks is biologie

Seks is een natuurlijk lichaamsproces waar wij mensen niets over te zeggen hebben. We kunnen het alleen met zware medicatie lam leggen en zijn amper in staat om het op te wekken als het proces niet werkt. De hoeveelheid libido (seksuele lust) verschilt per individu. Je hebt het er maar mee te doen.

Seksualiteit is cultuur

Waar we wèl wat over te zeggen hebben, is de manier waarop we met dat lichaamsproces omgaan. Dat noemen we onze seksualiteit en ook die verschilt weer per individu. Maar daar houdt het individuele wel bij op. Seksualiteit wordt immers door elk individu gevormd door de interactie met zijn of haar omgeving.

Jouw seksualiteit

Je leert om te gaan met seks door opvoeding en ervaring. Het leerproces begint bij de waarden -en daarop gebaseerde normen- van je omgeving. Wie opgroeit in een gezin waarin seks ‘slecht’ of onbespreekbaar was, ontwikkelt een andere seksualiteit dan iemand die een zogeheten ‘vrije’ opvoeding heeft genoten. Ook hier geldt weer: dat kiezen we niet;  je hebt het er maar mee te doen.

Alhoewel: naarmate je zelfstandiger wordt, kun je een eigen beeld van seks en seksualiteit ontwikkelen. Dat is niet gemakkelijk, soms zelfs heel moeilijk door negatieve ervaringen, maar het is wel noodzakelijk. Zeker als je zelf kinderen wil of al hebt. Want met welk beeld over seks wil je dat zij opgroeien?

Mijn vraag

Ik ga de komende tijd op zoek naar manieren die je daar wellicht bij kunnen helpen. Geen idee hoe dat er uit moet zien, maar mijn motivatie is er. Te meer omdat seks op dit moment dagelijks negatief in beeld is. De verhalen over seksuele intimidatie, misbruik, aanranding en verkrachting, zijn niet van de nieuwssites te slaan. (In mijn ogen gaat het daarbij overigens minder over seks dan over machtsmisbruik en uitbuiting, maar dat terzijde). Ook de ‘moderne’ al-dan-niet-liberale genderdiscussie lijkt een ware mediastorm, waarin ikzelf omvergeblazen word. Mijn persoonlijke vraag blijft: hoe moet ik mijn (klein)kinderen helpen een gezonde seksualiteit te ontwikkelen en, daarin niet onbelangrijk, wat is eigenlijk gezond?

Heb je helpende ideeën?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.