Meer dan alleen?

Nee, ik ben geen concertganger, alhoewel ik zelf vaak genoeg concerten gegeven heb. Ik hou er nu eenmaal niet van om in een gezelschap opgesloten te staan. Dan komt mijn engtevrees naar boven en krijg ik de neiging om iedereen van me af te slaan. Dat lijkt me geen slim gedrag in een opeen gepakt publiek en dus kies ik ervoor op een andere manier van concerten te genieten.

Want dat doe ik nog steeds. Ik hoor veel liever een concertregistratie dan een dood geproduceerde studio-track. Als geen ander weet ik dat je in de studio alles tot op de milliseconde kunt bijwerken en afstemmen. De fraaiste effecten kun je uit je studiocomputer toveren. Maar geef mij maar de eerlijke performance van een muzikant, die niet alleen muzikaal weet wat hij of zij doet, maar ook nog eens het gevoel laat spreken en in verbinding staat met het publiek. Dan gebeuren de mooiste dingen! Dat is een boodschap die ik ook mezelf voor moet blijven houden, als ik weer eens te lang in mijn studio bezig ben geweest!

Meer dan muziek!

Gisteren kreeg ik die boodschap letterlijk binnen geknuppeld. Via via kwam ik op youtube een concertregistratie tegen die keihard bij me binnenkwam en me tot tranen roerde. Je hoort een jong muzikaal fenomeen de sterren van de hemel spelen. Maar je hoort vooral hoe deze muzikant het publiek toestaat onderdeel te worden van een gezamenlijk muziekstuk. Dat klinkt niet alleen fantastisch; dat voelt ook fantastisch. Want dit is waar het in ons mensenleven om draait: zijn wij in staat om ons met elkaar te verbinden en er samen iets geweldigs van te maken. Het antwoord vind je op (bijvoorbeeld) https://www.youtube.com/watch?v=cCl7_tXs80Y

Denk eens aan alle ellende en flauwekul waar wij mensen elkaar dagelijks mee bezighouden; van Rusland, China tot aan Israel, van de VS, de Arabische wereld en Engeland tot de EU. Hoe belangrijk we onszelf maken terwijl we alleen belangrijk kunnen zijn in het geheel. Wat is jouw aandeel in ons gezamenlijke kunstwerk? Laat je horen, maar laat vooral ook een ander meedoen!

Dank je wel Jacob Collier, voor dit inzicht!   

PS laat je niet afleiden door zijn belachelijke muzikale genialiteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.