Hoelang duurt een crisis?

Om precies te zijn: zolang als wij er zelf in geloven. Wanneer ons brein de noodtoestand uitroept, duurt het zoiezo weer even voordat we kalmeren, los van of de crisis zelf nog aan de orde is.

Het is echter ook een actuele maatschappelijke vraag, nu Corona ons in het nauw brengt en dwingt tot noodmaatregelen die ons normale leven ontregelen. En daar zit meteen een enorm venijnig addertje onder het gras. Want hoe lang gaan wij toestaan dat onze persoonlijke vrijheid ingeperkt wordt ten dienste van de capaciteitsgrenzen van ons zorgsysteem?

We hebben eeuwen besteed aan het moeizaam bereiken van de individuele vrijheden zoals die vandaag de dag zijn vastgelegd in de Rechten van de Mens. Niet dat die rechten wereldwijd gerespecteerd worden, maar het is een nobel uitgangspunt. Totdat de crisis toeslaat en de noodtoestand uitgeroepen wordt. Dan kunnen die rechten blijkbaar direct weer overboord.

In het kader van de bestrijding van de crisis is dat heel logisch en we vinden het zelfs asociaal als onze medeburgers zich niet houden aan de van overheidswege gedicteerde ‘nieuwe’ leefregels. Het gaat immers om ons aller heil (ja, ik weet het: ouderwets taalgebruik, maar je snapt de strekking). Ook ik werk van harte mee aan het beteugelen van de verspreiding van virussen of andersoortige bedreigers van ons welvaartsbestaan.

Maar hoelang gelden die ‘nieuwe’ regels eigenlijk? Worden die automatisch weer gedelete als de crisis voorbij is verklaard? En wanneer wordt die crisis dan beëindigd en door wie? Zijn er geen onzichtbare partijen die garen spinnen bij het inperken van onze persoonlijke vrijheden als Corona allang verslagen is. Het wantrouwen is groot en dat is terecht. Want wie legt in begrijpelijke woorden uit waar we de spelregels vinden voor het uitroepen van de noodtoestand en het weer beëindigen daarvan? Ik moet je eerlijk bekennen dat ik het niet zou weten. En dat is een onbevredigend antwoord dat me niet geruster maakt. Tijd voor nader onderzoek!

Start bijvoorbeeld hier:

  1. Kijk, hier hebben we het over
  2. Hoe zit dat juridisch gezien
  3. We halen de Nederlandse Grondwet erbij

Mijn voorlopige conclusie: we hebben gelukkig een zorgvuldige juridische verankering, maar we zullen ons democratisch recht moeten opeisen om dat recht ook te effectueren. Oftewel: als we onze mond niet opendoen, bepalen ’anderen’ straks zomaar onze toekomstige bewegingsvrijheid.

PS deze redenering is NIET bedoeld als munitie voor leeghoofden die blijven beweren dat de crisis slechts een griepje is en dat ‘ze’ (Rutte, aliens?) doelbewust bezig zijn om hardwerkende ondernemers in hun portemonnee te pakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.