Hoe zeg je STOP!

Hoe laat je de gewone Chinees of Rus weten dat wij (burgers van ‘vrije’ landen) andere fundamentele waarden hanteren dan hun eigen regeringen? Niet via de officiële kanalen, want die zijn deskundig gemonopoliseerd door de Chinese en Russische leiding. De gewone Chinees en Rus hebben maar een heel klein raampje waardoor ze naar de rest van de wereld kunnen kijken.

Bij dat kleine raampje begint volgens mij wel het antwoord. Waarom stoppen we niet gewoon met al dat nutteloze diplomatieke verkeer en richten we onze boodschap niet directer tot de Chinese en Russische man/vrouw met de pet.

De Oekraïense president Zelensky probeerde dat op de dag van de Russische inval. Hij deed dat notabene in het Russisch, om de historische familiebanden tussen gewone Oekraïners en gewone Russen te benadrukken. Maar zijn boodschap kwam veel te laat. Bovendien is Zelensky zelf een leider en zal hij daarom door het gewone (Russische) volk gewantrouwd worden.

Nee, de boodschap moet van ons, gewone mensen, komen. Onze boodschap is simpel: “wij gewone Europeanen vinden het niet OK dat jullie Oeigoeren in kampen hersenspoelen of dat jullie Oekraïne binnenvallen”.

Volgens mij werkt het nog beter als we heel kinderachtig zeggen: ”als jullie zo doen, willen wij niet meer met jullie spelen!” Maar dan moeten we dat ook concreet maken. Zo van: jullie zijn niet meer welkom op Europese podia; we gooien jullie teams uit alle Europese sportwedstrijden, we willen jullie ook niet als toerist en we staken alle denkbare uitwisseling. En dan niet zo halfslachtig als op de afgelopen Olympische Spelen, waar toch weer Russische sporters welkom waren, ondanks een dopingschandaal. Dat is geen duidelijke taal! Nee, we moeten de gewone Rus en Chinees laten ervaren dat ze opgesloten zitten in hun eigen wereldje.

Premier Rutten benadrukte vandaag dat Nederland niet in conflict is met het Russische volk, maar met de Russische regering. En dat is helemaal waar. Maar tegen wie zei hij dat? Ik denk dat geen gewone Rus hem gehoord heeft. Juist daarom pleit ik voor een kinderachtig offensief!

Natuurlijk moeten we daarnaast alle officiële handelsbetrekkingen met dit soort regimes staken, ook al kost ons dat zelf geld. En natuurlijk moet de Russische gaskraan dicht. Dan hadden we maar beter moeten nadenken toen we dat gas kochten of financiële relaties en belangen opbouwden. Op de blaren zitten, heet dat in gewoon Nederlands.

Ikzelf zit veel liever op de blaren van mijn eigen fouten dan dat ik doorga met mijn principes te verloochenen. Boos zijn op Poetin, maar wel toestaan dat zijn Gazprom de Champions League financiert, dat kan er bij mij niet in!

Hier wat links voor als je verder wil zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.