Hoe werkt familie?

De natuurlijke band tussen ouders en hun kinderen is een onbetwistbaar gegeven. Zelfs als de relatie slecht is, bestaat er een diepgevoelde connectie. Zo ook met zussen, broers, ooms, tantes, neven en nichten. Die verbinding vormt het vertrekpunt van onze zoektocht naar een eigen identiteit. Je hoeft niet eens blij te zijn met je familie. Ook al kun je ze missen als kiespijn, je weet tenminste waar je vandaan komt!

Het TV-programma Spoorloos herenigt al jaren opgebroken families. De afleveringen gaan meestal over geadopteerde kinderen die op volwassen leeftijd op zoek gaan naar hun roots. Het is prachtige emo-TV, maar met een indringende boodschap: ‘wie ben ik’ en ‘waar kom ik vandaan’ zijn twee essentiële gekoppelde vragen.

Geen mens ontsnapt aan de vraag: ‘wie ben ik’. Je vergelijkt jezelf van jongs af aan met de mensen om je heen. Wie in de spiegel kijkt, ziet op een dag dat ook hij of zij eigen eigenaardigheden heeft. Maar hoeveel van die eigenaardigheden zijn van jou en hoeveel ervan is afgekeken of genetisch bepaald?

Je komt al snel in de discussie ‘nature of nurture’ terecht: ben jij gevormd door je genen of door je opvoeding? Een deel van het antwoord ontdek je als je naar je familieleden kijkt. Lijk jij misschien een beetje op….?

Het belang van familiebanden wordt het hardst gevoeld in samenlevingen waarin men sterk op elkaar is aangewezen. In een hoog individualistische samenleving als de onze denken we al snel het wel alleen en dus ook zonder familie af te kunnen. Tegelijkertijd stijgt de populariteit van programma’s over familiegeschiedenissen en neemt de belangstelling toe voor websites die helpen met stamboomonderzoek. Misschien is het moderne individu een beetje alleen?

Hoe onmenselijk wreed is het dan om kinderen moedwillig van hun ouders en familie weg te rukken! Je ontneemt hen bij voorbaat het fundament voor hun identiteit. De geschiedenis laat zien dat machthebbers daar keer op keer toe overgaan om verzet te smoren. Je hoeft niet eens ver terug in de tijd om er voorbeelden van te vinden. Denk maar aan de kindergraven die recentelijk gevonden zijn bij Amerikaanse, Canadese en Australische kostscholen van de vorige eeuw.

Hier wat links voor als je verder wil zoeken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.