Hoe voorkom jij?

Dit is een oproep voor mensen die aan het begin van hun leven staan.

Hoe ga jij voorkomen dat er straks op jouw grafsteen staat:

Het leven speelt zich in toenemende mate af achter beeldschermen en raakt verstopt achter pixels. Ook al zijn de communicatiemogelijkheden inmiddels eindeloos, ècht contact tussen mensen wordt steeds zeldzamer èn ongewoner. De mens verandert langzaam in een toeschouwer. Spelers worden zeldzamer.

Er groeit een generatie op die nauwelijks nog ervaring opdoet met persoonlijk contact in de aanwezigheid van de ander. We chatten, mailen, appen wat af, maar een gewoon gesprek voeren, dreigt een vergeten vaardigheid te worden. Zelfs seks is verhuisd naar pornosites, waar we de ultieme toekijker kunnen zijn, veilig zonder de ander. Jongeren kijken naar een leven dat ze zelf nauwelijks nog mee (durven) meemaken.

Passiviteit

Daarmee sluipt er een enorme passiviteit in het leven. Jonge mensen worden steeds afhankelijker van machines die wèl weten hoe de problemen van het leven aangepakt moeten worden. Datingsites doen wat je normaal gesproken in het openbare leven doet. Zij selecteren de perfecte partner, mèt garantie of anders met een digitale scheidingsservice. Eventuele kinderen worden direct ook weer achter een beeldscherm geplakt en door video-oppassers bewaakt. Onderwijs is uitbesteed aan kleurrijke apps met opwekkende muziekjes. Wat je niet weet, kun je opzoeken, maar alleen als je het ècht nodig hebt.

Waar blijven de rebellie?

Het is al sinds mensenheugenis zo dat de meeste mensen het èchte leven maar eng en ingewikkeld vinden. Er zijn altijd meer passievelingen dan actieve draufgängers geweest. Niet in het minst omdat de bange meerderheid ook liever de zaak rustig hield en avontuurlijke types op jonge leeftijd al probeerden in te tomen. Honderden generaties hebben strijd moeten leveren om zich aan dat corrigerende maatschappelijke juk te ontworstelen. Die strijd lijkt af te zwakken door gebrek aan èchte confrontatie.

Maar de opstand van de nieuwe generatie is nu harder nodig dan ooit. Het digitale keurslijf dat we jongeren aanmeten, wordt steeds strakker. Het pixel-leven wordt immers tot in de kleinste details gedicteerd en Big Brother is watching you, every minute off the day. Dat vraagt om uitbraakpogingen. Juist daarom hebben we heel hard pubers en avonturiers nodig, rebels without a cause, ongeleide projectielen, stuiterballen en onaangepaste types die over grenzen durven te gaan. Ook al slaan ze de plank soms volkomen mis, alternativo’s zorgen wel voor de noodzakelijke frisse lucht in ons dichtgetimmerde systeem.

Meer tolerantie voor afwijkingen

Hoewel het volkomen tegen de trend van de opkomende surveillance-maatschappij in is (denk bijv. aan China), pleit ik uit lijfsbehoud voor méér tolerantie voor het afwijkende. We moeten gaan stimuleren dat de jongeren van morgen het anders aanpakken. Want als we niet heel snel oproerkraaiers vinden, staan begraafplaatsen straks vol met spijtzuilen voor lafheid en passief geconsumeerde levens. Dan staat er op het toekomstige, uniforme, bidprentje: “hij/zij stond erbij en keek ernaar.”

Hé jonge mens, is dat het leven dat jij voor je ziet?

Links voor als je zelf wilt verder zoeken:

(Het is niet zo fraai, maar door het opnemen van complete links, zie je waar ik je naartoe stuur)

  • Hoe leef je je leven? Over levenskunst zijn prachtige boeken geschreven. Ze gaan niet over computers. Filosoof Joep Dohmen is een goed vertrekpunt https://lascuola.nl/joepdohmen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.