Hoe verdwijnen we?

Waar zijn de grootse beschavingen gebleven die we uit onze geschiedenisboekjes kennen? Waar zijn de Assyriërs, Mesopotamiërs, Grieken, Romeinen en door farao’s geregeerde Egyptenaren heen, om er maar een paar te noemen. Vooral het Midden en Verre Oosten vormde de voedingsbodem voor het ontstaan van samenlevingen die tot technische en culturele hoogstandjes in staat waren. Ze waren ooit ‘top off the bill’ qua handel, beschaving, literatuur en bijvoorbeeld techniek en bouwkunst. Daar is inmiddels weinig meer van over. Andere landen en regio’s hebben hun plaats ingenomen. Steeds vaker denk ik; dat gaat ook ons overkomen. Ooit verdwijnen we.

Mensen zijn sterk geneigd om zichzelf als het middelpunt van de wereld te zien. Nationaal gezien is dat niet anders. Elk land meent dat de geschiedenis om hen draait, maar de nuchtere werkelijkheid laat zien dat niets voor eeuwig is. Wat vandaag een mondiale hotspot is, kan morgen een vergeten plek op de landkaart zijn. Dat is geen verzinsel; het gebeurt waar je bij staat. Maar zien we het ook?

Kijk naar de ineenstorting van Europa als wereldmacht. Ooit stelden we wat voor, maar inmiddels lopen we achter de politieke en economische feiten aan. We hebben de Verenigde Staten zien opkomen, maar kijken nu naar een bankroet land waar de prille beschaving alweer lijkt weggegooid. Kijk naar het Britse Rijk, ooit industrieel toonaangevend of naar het mondaine Frankrijk dat ooit de culturele hoofdstad van de wereld was. Nu al zien we dat er weinig meer van over is, ook al doet iedereen zijn best om dat zo lang mogelijk te verbergen. We zien tegelijkertijd de brede opkomst van China. We zien Rusland uit het dal klimmen en we zien het geld van de oliestaten waarmee alles (kennis en invloed) gekocht kan worden. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van  klimaatverandering waardoor vruchtbare gebieden droogvallen en als productiegebied door andere regio’s worden ingehaald!

Natuurlijke migratie

Er is nóg een verandering die sluipenderwijs bijdraagt aan de ineenstorting van onze oude positie. De onstuitbare infiltratie van buitenlanders ondermijnt het oude en vormt als vanzelf een voedingsbodem waarop het nieuwe zal ontstaan. Dat is al veel vaker gebeurd. Immigratie is van alle tijden. Een actueel voorbeeld: als inwoner van Eindhoven zie ik de huizen in mijn buurt opgekocht worden door knappe koppen uit China, Taiwan, Pakistan, India, de Filipijnen, etc. Ze komen af op het kenniswerk op de HighTech Campus en bij chipmachinebouwer ASML. Nederlanders zijn er niet meer voor te vinden en dus worden de gaten door anderen gevuld. Dezelfde trend zie je al de kop op steken in de zorg en straks ook in het onderwijs. En nee, ik heb het niet over de toestroom van asielzoekers, want die vluchten in mijn ogen naar een zinkend schip!

Het sluiten van de grenzen om de instroom van buitenlanders te stoppen, is een uiting van paniek en kortzichtigheid. Ik zou eerder pleiten voor het omgekeerde: laten we zo snel mogelijk het groeiend aantal nieuwkomers omarmen, zodat we aan de onvermijdelijke -en hopelijk weer florissante- toekomst kunnen beginnen. De geschiedenis leert namelijk: die toekomst is toch niet te stuiten!

Een aantal links voor als je verder wilt zoeken:

  1. Geschiedkundige Eric Cline denkt dat er aanwijzingen zijn voor een Mediterane ineenstorting rond 1200-1100 BC. Er is geen ‘smoking gun’ gevonden dat deze omwenteling heeft veroorzaakt. Cline laat zien dat er een kettingreactie heeft plaatsgevonden van meerdere factoren zoals aardbevingen, droogte (klimaat), honger en invasie (immigratie). Oude machtcentra storten daardoor in en werden overlopen. Bekijk en beluister zijn verhaal maar eens op https://youtu.be/bRcu-ysocX4  of https://youtu.be/M4LRHJlijVU
  2. Dichter bij huis: over verschuivende machtscentra: http://www.hereditasnexus.com/macht-op-doorreis/
  3. Lesje globalisering: https://quizlet.com/nl/541168392/19-globalisering-een-blik-in-de-toekomst-flash-cards/
  4. Het is al veel langer duidelijk: https://nos.nl/artikel/217192-kaplan-macht-verschuift-naar-indische-oceaan
  5. Ook wij gingen al eens op pad: https://vimeo.com/75941638

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.