Hoe ver is ver?

Wat voor de één ver is, is dat niet voor een ander. Vraag een Nederlander om even op de koffie te gaan bij een vriend 45 km verderop en hij heeft er een zware dagtaak aan. Een Amerikaan vindt het echter de gewoonste zaak van de wereld.

Ook in figuurlijke zin gaat de één heel wat verder dan de ander. Waar de één behoudend is, steekt de ander gemakkelijk grenzen over, op zoek naar wat er nog meer te vinden is. Dus ja, wat is ver?

Maar laten we het even bij het fysieke ‘ver’ houden. Stel je eens voor dat je besluit om gewoon van huis te gaan, ook al weet je niet waarheen en dus ook niet hoe ver het is. Hoe ver kun je dan gaan? Hoe ver is ver eigenlijk? Zit daar een einde aan?

Als je naar links draait kun je kijken tot in oneindigheid. Datzelfde geldt voor kijken naar rechts. En ook voor en achter ons liggen lichtjaren aan ruimte, net als boven en onder ons (al moet je voor dat laatste even door de aarde heen denken). Het is dat de zwaartekracht ons aan deze aardkloot vastplakt, anders konden we letterlijk tot in het oneindige gaan. Nu blijven we echter rondjes lopen. Wie in een rechte lijn naar links gaat, komt uiteindelijk van rechts op het vertrekpunt terug. Dan heb je maar liefst 40.075 (maximale omtrek van de aarde) kilometers afgelegd, maar blijkt die ‘verte’ uiteindelijk op 0 cm verder te liggen. Frustrerend!

Dat doet me denken: zou dit ook gelden voor de totale ruimte? We kunnen met een raket ontsnappen aan de zwaartekracht van onze planeet en dus op weg gaan naar het oneindige. Stel je voor dat je dan uiteindelijk toch weer terug blijkt te zijn op je vertrekpunt! Daar heb je dan al die moeite voor gedaan!

Gelukkig gaat niet om de bestemming, maar om de reis! 

Links

Hier wat links voor als je verder wilt zoeken

  1. Is het heelal plat of bol? https://www.newscientist.nl/nieuws/kosmologische-crisis-is-het-heelal-plat-of-rond/
  2. Hoe meet je afstanden in het heelal https://www.nemokennislink.nl/publicaties/dossier-afstanden-in-het-heelal/
  3. Zwaartekracht simpel gemaakt… https://www.youtube.com/watch?v=5HKH1ZjGutA
  4. Een voorbeeld van een reis die belangrijker is dan zijn bestemming https://universonline.nl/nieuws/2016/11/17/voor-de-moderne-pelgrim-de-reis-belangrijker-dan-de-bestemming/
  5. Mooi artikel over meerdere horizonnen https://www.de-gids.nl/artikelen/voorbij-de-horizon-van-het-universum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.