Hoe stoer is stoer?

Rappers hebben geprotesteerd tegen het feit dat hun agressieve teksten in de rechtszaal soms tegen hen gebruikt worden. Ze noemen het ‘slechts’ creatieve uitingen, die niet letterlijk genomen moeten worden. Dus teksten als: “ik ga je mollen met mijn .40”; “ik maak gatenkaas van je gore teringkop” of “ik rits dat hoerenjong open van oor tot oor”, zijn – in rappers-ogen – slechts stoere taal. Ze bedoelen er niets mee. In gewoon Nederlands gezegd: “ze doen wel stoer, maar ze zijn het niet echt”.

Zet de tv aan en je wordt gebombardeerd met clips van agressief intimiderende figuren. Het is blijkbaar cool om de bad guy of de bad girl (bad ass) te spelen. Helaas doet voorbeeld volgen. Loop maar eens een middelbare school binnen en luister naar de kantinepraat. Of vraag aan docenten naar de omgangsvormen in de klas. Je schrikt je kapot van al die nep-gangsta’s!

Stoere kleurrijke taal hoort al eeuwenlang bij pubers, maar de fatsoensgrenzen worden tegenwoordig wel heel ver overschreden. Erger is dat het inmiddels ook de taal van menig ouder is. Thuis horen kids dus al niet veel anders. Grofheid is blijkbaar normaal. De taal van (min of  meer) correct sprekende mensen wordt door een groeiend deel van de bevolking weggezet als ‘bekakt’.

Ik vind het lastig dit verschijnsel te duiden. Ben ik gewoon een ouderwetse bekrompen witte man die niet meer met zijn tijd mee kan? Of is hier sprake van cultuurverval, bijvoorbeeld omdat een steeds groter deel van de bevolking het gevoel heeft niet mee te kunnen. Is het een maatschappelijk verschijnsel of is het een taalkundig probleem? Vooral voor nieuwe allochtone Nederlanders moet het een hele klus zijn om het Nederlands machtig te worden. Ik kan me voorstellen dat de internationale jungletaal dan een verlichtend alternatief is. Nog een vraag: waarom klinkt de omgangstaal op het HBO en de universiteit veel minder geagiteerd? Meer hersens, minder spieren?

Kortom: ik kan er nog geen chocolade van maken. Is het rap-idioom nou ‘stoer’ of de taal van losers? Hoort de huidige taalverruwing bij de groeiende kloof tussen mensen die maatschappelijk wel of niet kunnen meekomen; of is de moderne gangsta-taal slechts hormonaal geraaskal? Wie helpt me aan een antwoord?

Links voor als je zelf verder wilt zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.