Hoe sterk is sterk?

Wat voor vent ben je nou eigenlijk als je alleen de baas kunt spelen op het schoolplein door de steun van de sterkste jongens van de school die je met snoep hebt omgekocht? Of een ander perspectief: wat stel je als leider van een land nou eigenlijk voor als je een heel leger aan mensen hebt omgekocht om de niet-omgekochte mensen met geweld in het gareel te houden. De vraag is hoogst actueel nu meneer Poetin zich probeert te afficheren als de held van de Russen.

Ik geef direct toe; het zogenaamde vrije Westen heeft veel boter op het hoofd, want ook wij laten ons regeren door mensen die ons een rad voor ogen draaien. Wij westerlingen zijn net zo goed slachtoffer van onderdrukking, alleen is dat de zelfgekozen onderdrukking van de markt.

Maar of je nou door de hond of de kat gebeten wordt; het zou iedereen vrij moeten zijn te kiezen onder welk juk hij of zij wil leven. En daar wringt de schoen: Russen mogen niet kiezen. Poetin is doodsbang voor de keuze van ‘zijn’ Russen. Daarom mag de democratische wind die Oekraïne beroert niet overwaaien naar de streng gecontroleerde Russische steppen.

Het Russische propagandaverhaal is dat er verschillende soorten democratie zijn, zelfs een Russische! Hun claim is: “waarom zou het Westen het recht hebben hun soort van democratie op te dringen aan de rest van de wereld?” De crux is echter dat elke democratie je nu juist zou moeten beschermen tegen welk opgedrongen verhaal dan ook. Wanneer een repressief apparaat nodig is om de mensen in bedwang te houden, is er per definitie geen democratie. Als Nederlander mag ik van alles van de huidige regering vinden en ik mag mijn mening nagenoeg restrictieloos publiekelijk uiten. Ik mag zelfs in het openbaar proberen medestanders te vinden voor plannen om de huidige regering naar huis te sturen. Kom daar in het Rusland van meneer Poetin maar eens om!

Elke keer als ik meneer Poetin op het scherm zie, zie ik een bang jongetje die zijn angst met veel toneelspel en veel soldaten probeert te verbergen. Je zou hem zo een aai over zijn kale bolletje willen geven: “rustig maar, jongen”.

Hebben wij ook schuld?

Poetin zegt dat hij in actie is gekomen omdat de Westerse landen niet willen uitsluiten dat Oekraïne zich bij hen aansluit. Hij is bang van de NAVO, of eigenlijk; hij is bang zijn macht te verliezen als ‘zijn’ Russen van te dichtbij zien dat het leven ook heel anders geleefd kan worden.

Nu kunnen wij, als verlichte westerlingen, wel de missionaris blijven spelen door ‘zijn’ Russen te willen bevrijden, we hadden ook kunnen zeggen: “we hebben begrip voor jouw schrik en beloven dat Oekraïne geen lid van ons wordt. Maar wel onder de strikte voorwaarde dat Oekraïne ook geen lid wordt van jouw club en je het met rust laat.”

Dat hebben we echter nagelaten en ik vraag me wel eens af wie daar nou beter van geworden is. Ik denk dat veel Oekraïners zo’n onpartijdige status zouden verwelkomen, niet alleen voor nu, maar zeker ook voor de toekomst. Want een land dat als onpartijdige brug kan fungeren tussen twee werelden, kan daar alleen maar garen bij spinnen. Dat weet Nederland als doorvoerland als geen ander. En wat dacht je van de luxe-positie van Zwitserland! Volgens bronnen betekent de naam Oekrajina al “grensland”!

Een aantal links om zelf te beoordelen:

1- Een westers verhaal: https://youtu.be/Mt1OXtxUBNo

2- Mooi staaltje Russisch propaganda: https://youtu.be/UcIkwKVxrjk

3- Speech van president Zelensky voor Russische burgers: https://youtu.be/Fwzb_JX7u04

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.