HOE SLA JE OM?

Het is de koudste, natste en vooral donkerste maandagochtend van een al even sombere winter. Je kunt er niet aan ontkomen: je raakt er depressief van. En toch is het ook de ommekeer: ik heb er namelijk tabak van om me te laten regeren door al die somberheid. Ik begin een hekel aan mezelf te krijgen. Het is tijd voor wat anders, voor een ander geluid.

Is het toevallig dat deze gedachte opkomt net nu er een campagne gestart is tegen de polarisatie in Nederland? Ik zie wel een parallel: de polemiek tussen mensen gaat toch voornamelijk over zaken die minstens één van de partijen negatief raken. Het ergens ‘tegen’ zijn is veel negatiever en dus somberder dan ergens ‘voor’ voor zijn.

Wat zou er gebeuren als ik vanaf vandaag nergens meer ‘tegen’ ben, maar alleen nog maar praat/schrijf over zaken waar ik ‘voor‘ ben? Zou mijn humeur dan opklaren? Ik neem de proef op de som. Ik ga dus bijvoorbeeld niet meer ageren tegen de ongebreidelde ongenuanceerdheid van veel mensen, maar concentreer me op mogelijkheden om mensen ergens enthousiast voor te maken. Klinkt al direct een stuk positiever en leuker. ‘Omdenken’ heet dat geloof ik. Er is vast een site over te vinden!

Ineens weet ik ook waar die somberheid van mij vandaan komt. Het hele jaar 2022 heeft er op de toilet een Omdenk-kalender gehangen. Elke dag begon ik met een vrolijk makende constatering, vaak van grote klasse. Menig blaadje heb ik met een grijns in het prullenbakje gemikt. Een mooie en leerzame manier om de dag te beginnen. Maar die scheurkalender is nu natuurlijk op en dus mis ik mijn dagelijkse portie positiviteit!

De remedie lijkt me simpel: ik ga NU een nieuwe bestellen!

Site omdenken: www.omdenken.nl

Site campagne: https://polarisatieverlieselkaarniet.sire.nl/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=polarisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.