Hoe oud is God?

Maar liefst zes van de zeven mensen zeggen te geloven in één of andere God*. Maar over welke God hebben we het dan en wanneer kwamen mensen er achter dat die God bestond? De wereld kent méér dan 20 wereldgodsdiensten en méér dan 100 geloofssystemen. Die zeggen meestal dat God er al was voordat de mens op het wereldtoneel verscheen. Anderen zeggen dat God door mensen is bedacht en dat maakt hem stukken jonger en begrijpelijker.

‘Je gelooft of niet’, dat is vaak de conclusie van een discussie over het ontstaan (of de schepping) van alles. Daarmee sluiten ‘gelovigen’ allerminst een rationele benadering uit. In hun ogen moet zelfs de grootste rationalist toegeven: ‘iets kan niet uit niets ontstaan’. En daar hebben ze een sterk punt. Onze logica zegt dat er een aan te wijzen oorzaak moet zijn voor het ontstaan van alles in het heelal. Als we die oorzaak maar niet kunnen vinden, wordt een Schepper een aannemelijkere optie.

Met het toenemen van de successen van de rationele wetenschap is de invloed van geloofssystemen vermindert. De wereld en het heelal gaven de afgelopen eeuwen steeds meer geheimen prijs. Daardoor zocht de mens steeds minder naar religieuze of spirituele verklaringen. Dat tij lijkt echter te keren. Het aantal streng praktiserende gelovigen mag dan gedaald zijn, de belangstelling voor de tegenkant van het rationele is aan een enorme opmars bezig. De wereld is voor velen té complex geworden. Daardoor zoeken we weer naar houvast. Dat vinden we niet in de nuchtere wetenschappelijke benadering. Een mens is immers méér dan nuchter verstand. De slinger slaat dus weer naar de andere kant uit en we worden weer spiritueler. Je kunt je dus afvragen: is God aan zijn tweede jeugd bezig?

*uit de presentatie van Genevieve Von Petzinger

Links

Hier wat links om zelf verder te zoeken:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.