Hoe mooi lelijk ben jij?

De beauty-business draait overuren èn maakt topwinsten. We hebben nog nooit zoveel uitgegeven aan ons uiterlijk! Je zou denken dat we allemaal proberen er zo ‘mooi’ mogelijk uit te zien. Dat is echter helemaal niet het geval. Uiterlijk doet er zeker toe, maar niet alleen ‘mooi’ telt. Je scoort namelijk ook als je juist heel lelijk bent. Dat werkt zo…

Kijk eens om je heen. Hoeveel uiterlijk ‘mooie’ mensen zie jij op dit moment? Als je geluk hebt, zie je er één (op een reclameaffiche). De kans is groter dat je aan zit te kijken tegen het gemiddelde Nederlandse uiterlijk. Zelfs met al die mooie niet-Nederlandse medelanders is dat uiterlijk er de afgelopen eeuwen niet erg op vooruit gegaan. OK, we hebben geen middeleeuwse knoestenkop meer, maar er lopen heel wat saaie gemiddeldes rond in Gods vrije natuur!

En dat kunnen wij dus niet hebben, want wij willen geen gemiddelde zijn! Een mens wil op de eerste plaats meetellen! Dat betekent in de huidige wereld dat je met je kop boven het maaiveld uit moet steken. Middelmaat wordt niet gezien en telt dus niet mee. “Opvallen zul je”, dat is de boodschap die onze kinderen vanaf dag één te horen krijgen. En daar werken ze dus keihard aan!

Met alle mogelijk middelen proberen mensen ‘gezien’ te worden. Ons uiterlijk is het eerste dat anderen van ons waarnemen. Daar investeren we dus het meeste in. In puurste vorm gaat het dan om onze persoonlijke natuurlijke buitenkant; onze huid, onze haren, onze ogen, onze vormen, etc.

De beauty-industrie zet zijn geld op degenen die de mooiste willen worden. Hoewel er maar één ècht de mooiste kan zijn, kunnen velen het proberen te worden. Dat betekent heel véél omzet! Een slimme zet dus van al die beauty-marketeers!

Maar wie bedient dan de mensen die het lelijkst willen zijn. Die markt ligt nog open, lijkt het. Of je zou de tatoeage-zetters kunnen aanwijzen. Het is ongetwijfeld een kwestie van smaak, maar persoonlijk vind ik al die vol-getekende mensenvellen hééééél lelijk! Maar die tatoeages trekken wel aandacht en daar gaat het de dragers uiteindelijk om!

Maar kijk eens verder in ons moderne straatbeeld. Zie jij ook dat steeds meer types zo obscuur mogelijk over straat willen gaan. Diep weggedoken in hun hoodies, verstopt achter maskers of bedekt door ijzerwaren, lopen ze stoer lelijk te zijn. Je ziet in trendsettende youtube-filmpjes steeds meer opgemaakte boeventronies, trampverschijningen en gepiercde lichaamsdelen. Het kan niet ruig genoeg zijn. Maar ook dat zijn slechts pogingen om boven de massa uit te stijgen.

Van oudsher hanteert de kledingindustrie de slimste marktbenadering. Zij bedient namelijk alle  kampen. Mensen willen nu eenmaal indruk maken en daarbij gebruiken ze ook al eeuwenlang hun kleding. Van prinsessenjurkje tot en met schurkenjas, van galadress tot en met sexy lingerie. Er zijn immers meerdere wegen die naar Rome leiden!

Dat brengt me overigens op een persoonlijke vraag: “op welke manier probeer jij op te vallen?”

PS

Mijn gratis advies: steek je energie in jezelf en niet in de perceptie van anderen! Als jij jezelf een beetje de moeite waard vindt, steek je al met kop en schouders boven al die mensen uit die dat zelfrespect maar niet voor elkaar krijgen! Zelfrespect heeft niets met aandacht van anderen te maken. Zelfrespect gaat over jouw waardes. Verzin er eens één!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.