HOE LEEG (ben jij)?

Word je geboren mèt of zonder geestelijke inhoud? Er zijn mij geen bewijzen bekend van gedachten, emoties of herinneringen van nog niet geboren mensen. Maar bewijst dat ook dat we blanco ter wereld komen? Er zijn genoeg mensen die dat gevoelsmatig zullen ontkennen. Feit is dat we in rap tempo ons hoofd, lijf en hart vullen zodrá we geboren zijn. Dat vullen houdt daarna nooit meer op. Dat heeft als voordeel dat een mens geestelijk steeds rijker wordt. Het nadeel is dat we onze indrukken goed moeten managen om niet TE vol te worden.

Dat is echter niet gemakkelijk, zeker niet in de huidige wereld met zoveel signalen waar we onmiddellijk op moeten reageren. Het aantal mensen dat met een burnout of overspannenheid thuis zit, is inmiddels ‘mind blowing’! Logisch dus dat je struikelt over de commerciële aanbiedingen om je te helpen je hoofd ‘leeg’ te maken.

“Maar dat kun je toch ook zelf”, denk ik dan. Daar heb je niemand voor nodig, als je jezelf een beetje serieus neemt. Jij weet donders goed wanneer je aan het overlopen bent! Alleen als je daar niets mee doet, loopt het uit op ‘te vol’. Het is dus aan jou: wil je er iets mee of kies je voor overspannenheid?

Dat is natuurlijk té hard en té kort door de bocht. Toch zit er ook een kern van waarheid in. Stel jezelf maar eens de vraag: wat doe jij om een ‘overload’ te voorkomen? De meeste mensen doen namelijk helemaal niets! Ze hopen gewoon dat het vanzelf weer over gaat. Maar zo werkt het niet!

Hoe werkt het dan wèl? Eerlijk gezegd weet ik dat ook niet. Ik kan alleen maar vertellen wat mij helpt om niet gestoord te worden van alle indrukken en gedachten die door mijn hoofd jagen. Mij helpt het om bewust tijd te nemen om te luisteren naar de storm in mijn hoofd. Ik hoor het suizen en pompen. Ik voel de druk op mijn slapen en oren. Ik hoor de gedachten en gevoelens tegen elkaar botsen. Het zijn er zó véél!

Maar alleen al door te luisteren, lijkt de wind te gaan liggen. Tijdens dat luisteren lijkt het alsof de tijd steeds langzamer gaat tikken. De film vertraagt en ik stijg op uit de dagelijkse hectiek. De prachtigste landschappen glijden ineens traag onder me door en ik geniet van de zon die mij en de wereld onder mij verwarmt. Hier wil ik zo lang mogelijk blijven en dus luister ik steeds vaker en langer!

Ik kan het je aanbevelen. Probeer het eens!

Of luister eens naar zoiets als dit…  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.