Hoe groot is een eierkoek?

Als ik me niet vergis waren ze vroeger max 12 centimeter in doorsnede. Tegenwoordig tikt een eierkoek gemakkelijk de 16 cm aan. Wat een wereldschokkende ontdekking; hoor ik je denken. Maar wat nou als die gegroeide eierkoek hoort bij een levensbedreigende ontwikkeling?

Een ouderwetse eierkoek bevredigt allang onze trek niet meer. Dat was ooit anders, maar de voedingswaarde ervan is door de voedingsindustrie geleidelijk verminderd. De reden daarvoor is simpel: als we trek houden, kopen we er meer van.

Maar ook al is de eierkoek groter: de kwaliteit ervan is drastisch gedaald om de winsten voor de producent te vergroten. Die verlaagde kwaliteit wordt knap gecamoufleerd door een overvloed van kunstmatige suikers en smaakstoffen zonder voedingswaarde. Het effect daarvan is dat we steeds dikker worden en toch met een knorrende maag blijven zitten.

Wat voor de eierkoek geldt, gaat op voor heel veel etenswaren. Door de verschraalde voedingswaarde en de bewust verleidelijke toevoegingen die er in verstopt worden (smaakstoffen, zout, suiker, vetten, etc), blijven we er (te veel) van eten. Obesitas verovert dan ook de wereld. Onze voeding is niet langer een dagelijkse noodzakelijkheid maar een altijd en overal beschikbaar consumentenproduct. Je zou kunnen zeggen: we eten niet meer, we consumeren.

In onze consumptiemaatschappij is de welvaart tot belachelijke proporties gegroeid. Onze levensstandaard is meegestegen. Maar in plaats van een voldaan gevoel, levert deze welvaart ons een niet te stille trek op. Het is misschien niet zo schokkend dat een eierkoek straks minstens twintig cm moet zijn, maar het zet je wel aan het denken. Hoelang is deze aarde nog in staat onze groeiende trek te bevredigen? Of, nog breder gezien: hoelang is het mensenleven nog in staat te voorzien in onze steeds langere wensenlijst? We lijken bevangen door een zucht naar méér, méér, méér!

Minder, minder, minder!

Het is ronduit hoopvol dat steeds meer jonge mensen een andere weg lijken in te slaan. De blogs over ‘Lekker leven met minder’ zijn niet meer te tellen. Deze bijvoorbeeld; met tips over hoe je zelf kunt consuminderen.

Steeds meer mensen beginnen ook voorzichtig wat kritischer te kijken naar ons koopgedrag. Daar schiet deze ouderwetse boodschap van SIRE op in. https://repareerhet.sire.nl/.

Niet voor niets is tweedehands booming. En dat is niet alleen omdat vintage in de mode is. Lees hier hoe er ook gewoon geld verdiend wordt met één van de nieuwste online-platforms. Daar zou geen investeerder in stappen als er geen groeiend publiek voor is.

Mocht al dat consuminderen nou toch te weinig of te langzaam zoden aan de dijk zetten, dan biedt dit bericht over een mogelijke nieuwe bewoonbare planeet wellicht uitkomst. Tegen de tijd dat de aarde is opgeconsumeerd, nemen we met zijn allen gewoon een ticket de ruimte in. Zouden er tegen die tijd nog eierkoeken zijn?

Links voor als je zelf verder wilt zoeken:

(het is minder mooi, maar door de hele link te plaatsen zie je waar ik je heen stuur)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.