Hoe erg is het Corona-virus?

Het is maar aan wie je het vraagt. Volgens Italiaanse vrienden is de stemming in Lombardije ronduit paniekerig te noemen. De schrik zit er goed in. De bedrijven zijn gesloten en de supermarktschappen leeggekocht. Ook de mondkapjes zijn uitverkocht, net als alle antivirale huis-tuin- en keukenmiddeltjes. Men sluit zich op uit angst. Je weet maar nooit!

Mijn Nederlandse buurvrouw daarentegen wil het liefst vandaag nog dood. Haar leven acht ze voltooid en allang niet meer leuk. De weg naar euthanasie is voor haar echter afgesloten want ze komt er officieel niet voor in aanmerking. Maar nu gloort er hoop, want wellicht komt het virus ook onze kant op. Ze kan niet wachten!

En dan de nuchtere wetenschapper. Volgens het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zijn de cijfers vooralsnog niet heel verontrustend. Het enig punt is dat het om een nieuw virus gaat en er dus nog niets met zekerheid te zeggen is. Ze houden het dus in de gaten, net zoals ze jaarlijks de overtrekkende griepepidemieën monitoren.

De realiteit is dat een flink deel van de bevolking de komende weken last krijgt van griep en/of verkoudheid en/of Corona. Dat is overigens heel normaal. Direct na Carnaval liggen de ziektecijfers altijd al veel hoger dan in de weken ervoor. En ja; nu de wereldbevolking in zo’n rap tempo toeneemt en onze mobiliteit inmiddels nauwelijks nog grenzen kent, is de kans dat een Chinees een Amerikaan of een Europeaan aansteekt veel groter dan honderd jaar geleden. We zitten immers op elkaars lip.

Misschien zit de bron van onze angst in ons collectief geheugen. Daarin zitten nog steeds de verhalen over de middeleeuwse pest en de Spaanse Griep stevig verankerd. Ook al hebben we die zelf niet meegemaakt en zijn de hygiënische omstandigheden inmiddels behoorlijk verbeterd, ze roepen angstige visioenen op. Ze wijzen op de eindigheid van de mens, net nu we begonnen te denken dat ons niets meer kon overkomen!

In datzelfde collectieve geheugen zit echter ook de wetenschap dat angst een slechte raadgever is. Misschien moeten we dus nog even wachten met in paniek raken?

NASCHRIFT 22 maart 2020

Inmiddels kan ik die vraag zelf ook beantwoorden. Het is en blijft beter om niet in paniek te raken. Maar de gevolgen blijken inmiddels toch wat ernstiger dan we allemaal beseft hebben. Kalm blijven en meehelpen de groei van het aantal besmettingen en daardoor de overlast voor de ziekenhuizen te vertragen, meer kunnen we niet doen. Maar laten we dat dan ook écht doen in plaats van blijven geloven dat het ‘maar’ een griepje is. De wijsneuzen die daar nu nog mee aan komen, moeten dat maar eens gaan uitleggen in China of Italië. Daar vallen ineens wel heel veel griep-doden op 1 dag. Of is het stoer om te doen alsof je niet tot tien kunt tellen?

Links

1- De medische stand van zaken wordt wekelijks bijgehouden door het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg)   

2- Alle antwoorden op alle Corona-vragen geeft het RIVM hier

3- Een goed AD-artikel over de realiteit van het Corana-virus vind je hier

4- De moderne mens wil alles kunnen beheersen. Er zijn al mensen die voor een gezonde toekomst geloven in- en experimenteren met geperfectioneerd DNA

5- Meer info over de pest en de manier waarop men er in Nederland op reageerde, vind je hier en hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.