Ben jij ongelukkig of ontevreden?

Je kunt heel ingewikkeld doen over de laatste verkiezingsuitslag. Je kunt het ook heel simpel houden: de uitslag zegt namelijk dat heel veel mensen zich niet meer gehoord voelen in onze samenleving. De enige écht belangrijke vraag is dan: wat willen we daarmee?

Het antwoord hangt af van wie je het vraagt. De politieke partijen die stemmen hebben verloren, zullen zeker iets willen veranderen om die stemmen terug te krijgen. Maar de gemiddelde burger is niet geïnteresseerd in een verkiezingsuitslag, maar in het directe effect op hun leven.

Gaat het daar niet al direct fout? Merken mensen ooit nog directe gevolgen van hun daden? Of leven we inmiddels in een maatschappij waarin je -linksom of rechtsom- heel lang moet wachten op de consequenties van je handelen?

Hoe lang duurt het bijvoorbeeld voordat een dief veroordeeld is en zijn gevangenisstraf uit kan zitten? Hoe lang duurt het voordat een belastingfraudeur wordt gepakt? Hoe lang duurt het voordat een pestende scholier van school verwijderd kan worden of een discriminerende medewerker ontslagen kan worden? Zo kun je eindeloos doorgaan. Alles duurt en duurt maar. Daarmee verschuift onze aandacht naar de tijd die ermee gemoeid is en vergeten we te gemakkelijk dat er ook echt iets gebeurt dat niet door de beugel kan.

We willen allemaal een beschaafde (zorgvuldige) behandeling van medemensen. Maar met zoveel mensen gaat zorgvuldigheid helaas steeds langer duren. Dat zet de deur open voor ongeduldige schreeuwers. En daar zijn er steeds meer van, want geduld is zeldzaam geworden. Verreweg de meeste Nederlandse burgers hebben het inmiddels zo goed dat ze niet meer gewend zijn ergens op te wachten. Wij leven in een samenleving waarin iedereen alles NU wil.

Natuurlijk zijn we niet allemaal even rijk en gelukkig. Er is ook wel degelijk armoe en ellende in Nederland. Maar vergelijk die eens met wat er in het buitenland gebeurt! En vergeet dan niet dat ‘ellende’ iets anders is dan ‘ontevredenheid’!

Hoe ‘ontevreden’ ben jij eigenlijk en wie moet -volgens jou- die ‘ontevredenheid’ wegnemen? En kan de door jou gekozen persoon dat ook? Of zul je toch vooral zelf wat moeten gaan doen? Je kunt vast méér dan je zelf denkt!

Succes!

Een paar eerste tips om zelf mee aan de slag te gaan:

  1. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen daden
  2. Voedt je kinderen ook zo op
  3. Geef jezelf en je kinderen de kans en de moed om te leren
  4. Behandel anderen zoals jezelf behandeld wil worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.