AI; wat moet ik ermee?

Wie zich bezig gaat houden met de mogelijke gevolgen van de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) loopt het risico binnen afzienbare tijd depressief te worden. Waarom? Omdat je heel gemakkelijk tot de conclusie komt dat de mensheid de controle over AI al lang is kwijtgeraakt. Je kunt dus toch niets doen aan de ongetwijfeld ook negatieve gevolgen van toepassing van AI.

Het grootste negatieve effect van AI is door wetenschappers al gedefinieerd. Dat is dat AI zonder tussenkomst van mensen eigen conclusies gaat trekken en uitvoeren. Met een duur woord heet dat ‘technologische singulariteit’. Een betere term vind ik ‘zelf-creërende technologie’. In populair jargon betekent het: ‘dat robots het overnemen van de mens’.

AI bestaat en wordt al toegepast. In de toekomst zal er alleen maar méér AI worden ingezet omdat er gewoon enorm veel geld mee te verdienen is. De partijen die AI in (gaan) zetten zijn nu al te groot (Google, Microsoft, Apple, Elon Musk etc) om nog aangepakt te kunnen worden. Tegen de tijd dat de mensheid zich eindelijk verenigd zou hebben in een gezamenlijke aanpak van AI, is AI allang uitgegroeid tot een mechanisme dat ons menselijk bevattingsvermogen te boven gaat.

Wat dan?

Moeten we het denken over regulering van de ontwikkeling en toepassing van AI dan maar stoppen? De verleiding is groot om dat te beamen. Zo ie zo ben je een einzelganger als je je hiermee inlaat, want de meeste mensen laten zich op voorhand afschrikken door de complexiteit van dit onderwerp. Dus wat haal je je op je nek! Je maakt jezelf er niet populair mee en je machteloosheid zal alleen maar toenemen.

En toch, en toch! Ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om het bijltje er bij voorbaat bij neer te gooien. Het gaat immers ook over de mogelijke toekomst van mijn kleinkinderen. Maar ik heb ook geen zin om depressief te worden. Dus: ‘Tom Poes verzin een list!’

De list

Omdat Tom Poes maar niet kwam opdagen, heb ik na de nodige slapeloze nachten en veel gestudeer, uiteindelijk zelf maar een list verzonnen. Mijn persoonlijke oplossing is de volgende: of het wat uithaalt of niet, ik ga proberen de maatschappelijke aandacht voor AI te vergroten. Te beginnen via www.ookgoedbezig.nl.

Daarbij richt ik me allereerst op gewone mensen die niet over de technische kennis beschikken om alle ins en outs van AI te kunnen snappen. Ik ben zelf namelijk ook geen expert. Maar ik ben wel geïnteresseerd in het toekomstig welbevinden van zo veel mogelijk mensen. Daar gaat de ontwikkeling van AI ongetwijfeld een groot effect op hebben.

Je kunt van mij de komende tijd dus wat artikelen verwachten waarin ik hardop over de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie nadenk. Hopelijk kom ik er zo achter dat er meer lichtpuntjes zijn dan ik op dit moment nog zie. Denk je met me mee?

Wordt vervolgd…………………

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.