AI; wat doet het?

Heel simpel gezegd: een computerprogramma (dus ook AI) doet slechts wat de ontwikkelaar ervan heeft gewild. Oftewel; ik bedenk als programmeur wat ik als uitkomst wil van elk deel van een computerprogramma. AI doet dus wat ik van AI vraag. Als ik me tenminste aan de AI-spelregels houd. Kijk maar…

Een computerprogramma is een lijst van opdrachten aan de computer. Zo’n opdracht kan kort en simpel zijn. Bijv. ‘onderstreep het woord BLAUW in onderstaande tekst’.

Maar de tijd van simpele commando’s zijn we allang voorbij. Een commando noemen we inmiddels een ‘algoritme’ en dat woord laat zien dat de abstracte wiskunde het van ons heeft overgenomen. Een algoritme bestaat inmiddels uit een enorme hoeveelheid voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de computer een simpele taak uitvoert. Bedenk bijvoorbeeld wat er allemaal gecheckt en gewogen moet worden voordat iemand een toeslag of een vergunning kan krijgen.

Vroeger dachten we dat je voor complexe handelingen intelligente mensen nodig had. Alleen de ontwikkelde mens kon immers door een berg informatie worstelen en daarbij zin en onzin onderscheiden. Ook die gedachte is inmiddels geheel achterhaald. Sterker nog: een computer kan -qua informatieverwerking- veel meer dan een mens ooit zal kunnen. De computer kan het ook nog eens ongelooflijk snel. Geen wonder dus dat de researchafdelingen van bedrijven afgestoten worden. Al die dure researchers worden in rap tempo vervangen door computers.

Informatie, informatie

Kunstmatige Intelligentie (AI) doet dus eigenlijk het informatiewerk dat nog niet zo lang geleden door heel veel mensen werd gedaan. Het is belangrijk even stil te staan bij die informatie-beperking. AI bouwt geen huizen, brouwt geen bier, bakt geen brood etc. Het helpt alleen de informatie daarvoor te verzamelen, te doorgronden en om te zetten in steeds slimmere uitvoeringsactiviteiten. 

Maar omdat we die uitvoeringsactiviteiten (bouwen, brouwen, bakken, etc.) steeds meer gemechaniseerd en dus ontmenselijkt hebben, en we aan die machines steeds vaker computersturing hangen, is de invloed van automatisering geëxplodeerd. Wat werkt er nog zonder tussenkomst van een computer?

We leven momenteel in een informatiegedreven maatschappij, oftewel in het paradijs voor computerchips. Alles draait om informatie en we zijn volledig afhankelijk geworden van computers om nog iets zinnigs te kunnen doen met deze informatiebrij.

Wanneer wordt het intelligent?

Een computer is niet intelligent en zal het ook nooit worden. Het is een slaaf van de computerprogrammeurs. Maar omdat die programma’s inmiddels zo complex zijn geworden en zulke complexe taken laten uitvoeren, beginnen we te geloven dat computers wel heeeel erg knap (intelligent) aan het worden zijn.

Omdat we in de situatie beland zijn dat zelfs programmeurs niet helemaal meer snappen wat de effecten en gevolgen zijn van hun complexe computerprogramma’s, begint het er op te lijken dat computers hun eigen gang beginnen te gaan. Ze lijken wel zelfdenkend te worden en dus intelligentie te ontwikkelen.

Maar in de eerste zin van deze alinea stelde ik dat dat nooit zou gebeuren? Deze tegenstelling geeft alleen maar aan hoe verwarrend het denken over AI kan zijn. Zijn slimme computers intelligent? En wat is dan slim? Food for thoughts………?

Wordt vervolgd…………….

Voorbeeld van programma-ontwikkeling:

  • Onderstreep het woord BLAUW in onderstaande tekst en maak aan de auteur van onderstaande tekst 1 Euro over per onderstreept woord BLAUW
  • Onderstreep het woord BLAUW in alle Nederlandstalige teksten die je kunt vinden op internet en maak aan de auteurs van deze teksten 1 Euro over per onderstreept woord BLAUW
  • Onderstreep het woord BLAUW in alle Nederlandstalige teksten die je op internet kunt vinden, op voorwaarde dat de tekst geschreven is door Nederlandse auteurs en maak aan de auteurs van deze teksten 1 Euro over per onderstreept woord BLAUW
  • Onderstreep het woord BLAUW in alle Nederlandstalige teksten die je op internet kunt vinden, die geschreven zijn door auteurs met autochtone Nederlandse ouders en maak aan de auteurs van deze teksten 1 Euro over per onderstreept woord BLAUW
  • Onderstreep het woord BLAUW in alle Nederlandstalige teksten die je op internet kunt vinden, die geschreven zijn door auteurs met allochtone Nederlandse ouders, maar alleen als aannemelijk gemaakt kan worden dat die ouders het Wilhelmus geleerd hebben op hun lagere school en maak aan de auteurs van deze teksten 1 Euro over per onderstreept woord BLAUW
  • Etc. etc.

Op dezelfde manier bouw je opdrachten voor AI. Zo’n opdracht noemen ze een ‘prompt’. Er is nu een nieuw beroep aan het ontstaan. ‘promptdesigner’ Iets voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.