Wie gelooft in de toekomst

Investeren is niets anders dan het vrijwillig besteden van jouw tijd, geld of energie om er later nog meer plezier van te hebben. Je legt dus iets opzij voor de toekomst, met de gedachten dat de opbrengst in de toekomst groter zal zijn dan wat je er nu in steekt. Een simpel voorbeeld: ik kan een koekje nu opeten, maar het zal me nog beter smaken als ik wacht tot ik er een kop koffie bij heb gekregen. Een beetje geïnvesteerde tijd vergroot het uitgestelde genoegen!

Dat is natuurlijk een kinderachtig voorbeeld, want meestal gaat investeren over geld dat je nu inlevert om er straks méér voor terug te krijgen. Toch is het principe precies hetzelfde. Als kinderen krijgen we deze les er al in gestampt door wijs geworden ouders. Maar blijkbaar gaat er nu wat mis met deze investerings-opvoeding. We zijn namelijk in een tijd aangekomen waarin steeds minder geïnvesteerd wordt. We geloven blijkbaar niet meer zo in de toekomst en directe behoeftebevrediging heeft het overgenomen van onze investeringsbereidheid.

Dat is ook niet zo verwonderlijk, als je alle financiële schandalen van de afgelopen jaren op een rij zet. Of als je ziet dat de wereld in brand staat, terwijl we nog geen idee hebben over hoe we die brand gaan blussen. Veel mensen zijn bang geworden voor de toekomst en dus leven ze er nu maar op los. Onder het motto “Je leeft maar 1 keer” en de halfbegrepen oproep “vooral in het NU te leven”, hebben we de toekomst weg-geparkeerd.

Maar als je niet gelooft in de toekomst, waarom zou je dan nog je tanden poetsen, gezond eten, naar school gaan, een vak leren, je kinderen opvoeden, werken aan je relatie, naar je werk gaan, etc? Geen weldenkend mens die er aan denkt om daar allemaal mee te stoppen. Al was het maar omdat we de verwachte negatieve gevolgen ervan in ieder geval níet willen.

De toekomst is wat we ervan maken en je kunt niets maken zonder te investeren. Wie hoopt op een positieve toekomst zal er nu positiviteit in moeten stoppen. Misschien is dat de beste reden om nu bewust te stoppen met steeds banger worden voor de dag van morgen, ook al weten we nog niets over de oplossing van al onze problemen. Dat is gemakkelijker dan je denkt, als je er eenmaal voor kiest!

Hier wat inspirerende links om bij te beginnen:

1-      Start met anders denken www.omdenken.nl

2-      Waarom vertrouwen het fundament is van wat er kan gebeuren https://youtu.be/T1umRoq8sog

3-      Over waar de toekomst begint  https://youtu.be/TZvtP6k4DOA

4-      Wat is de toekomst eigenlijk https://youtu.be/tYmQ96xuZa8

 

Groeten van Hein

 

>> terug naar de hoofdpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.