Wat redt het klimaat?

De meeste mensen hebben wel in de gaten dat er wat verandert aan ons klimaat, niet alleen hier in Eindhoven, maar wereldwijd. De schade door de oplopende temperatuur loopt al in de miljarden en zal de komende jaren snel toenemen.

We hebben lang gedaan alsof dat andermans probleem was. Nu zien we dat ons eigen lage landje er zwaar de dupe van gaat worden. Ga maar na: onze dure Deltawerken zijn niet berekend op zoveel stormen en op zo’n hoge waterstand. Onze duinen evenmin. Door de te droge zomers klinkt het land achter en onder onze dijken in, scheuren fundamenten en verzakken leidingen, wegen en treinrails. Steeds vaker lopen straten (en huizen) bij regenbuien onder, omdat de te droge grond geen water meer op kan nemen. Het kost ons steeds meer (belasting)geld!

Alle denkbare oplossingen hebben we de afgelopen jaren genegeerd. We hebben toegestaan dat politici jarenlang om de hete brij hebben heen gedraaid, omdat ze ons als kiezers niet wilden kwijtraken. Milieumaatregelen zijn immers slecht nieuws en dat verkoopt niet. We gaan liever door met ons leven. We consumeren tegen de klippen op, putten de natuur uit, veroorzaken een enorme afvalberg en vinden het vervelend als iemand ons op de consequenties wijst. Per saldo gebeurt er niets, alle internationale milieuverdragen ten spijt. Niemand is immers bereid in te leveren voor zoiets ongrijpbaars als het milieu.

De oplossing

En toch is er een oplossing. Die begint met het stellen van de goede vraag. Het klimaat hoeft immers niet gered te worden. Dat verandert gewoon. Wij mensen zijn het die gered moeten worden. “Wat kan óns dus redden?”. Als realist geloof ik dat er pas een antwoord gevonden wordt als het water ons aan de lippen staat. Het moet eerst écht pijn gaan doen. Pas dan zijn we bereid anders te gaan consumeren, anders te gaan produceren en anders te gaan concurreren. De oplossing ligt dan in ons vermogen anders te gaan leven. Willen we dat? Durven we dat? Kunnen we dat?

Ik denk (uiteindelijk) van wel!

Wat denk jij?

Groeten van Hein

Hieronder wat linkjes om verder te surfen

  • Een voorbeeld: hoe we ons denken en ons gedrag kunnen veranderen als we willen. klik hier
  • De klimaatwebsite waar je ontzettend veel wijzer van kunt worden klik hier
  • Een voorbeeld van een eenzijdige schijnoplossing, waarmee we onszelf zand in de ogen laten strooien. klik hier
  • We kunnen best met wat minder toe. Daar worden we zelfs gelukkiger van! klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.