Wat is er mooi aan seks?

De menselijke voortplantingsdrift is heel nuttig voor het voortbestaan van onze soort. Seks is ook een perfecte fysieke en mentale ontstresser. Dat is mooi, maar om nou te zeggen dat het echt mooi is? En dan bedoel ik natuurlijk: ‘esthetisch’ mooi.

Zelfs de meest perfect gebouwde en aantrekkelijke man/vrouw is niet meer mooi als hij/zij met seks bezig is. Seksuele opwinding en het uiteindelijke orgasme zien er gewoon niet uit. Lijven en gezichten worden verwrongen door de dierlijke drift die bij seks in ons naar boven komt. Seksuele opwinding raakt ons diep onder de dikke laag beschaving die ons dagelijkse leven regeert. Misschien ervaren we ook daarom het orgasme als bevrijdend?

Machthebbers (zowel religieuze als wereldlijke) hebben al heel vroeg begrepen dat je seksuele drift in goede banen moeten leiden anders wordt de samenleving een puinhoop. Vandaar dat we seks hebben proberen te vangen in spelregels. Wat op zich weer heel erg raar is, want om spelregels te kunnen volgen moet je je hersens erbij houden en dat is nou precies wat je lijf niet doet in opgewonden stand.

Het dierlijke van seks intrigeert de mens dan ook mateloos, maar we zijn er ook bang voor. Het verliezen van controle door seksuele opwinding is voor sommigen zelfs een schrikbeeld in deze zo complex geworden maatschappij. We willen de drift kunnen bedwingen en heel soms moet je dat dierlijke daarvoor in de ogen kijken.

Precies dat gevoel bekroop me bij het zien van de tentoonstelling van Tim Walker in het Noord-Brabants Museum in ‘s-Hertogenbosch. Deze wereldberoemde modefotograaf heeft zich voor de gelegenheid laten inspireren door het drieluik De Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch (gemaakt ca. 1495-1505).

De schoonheid en glamour van zijn eerdere modefoto’s heeft Tim Walker vervangen door een rauwe beeldtaal die onmiddellijk onrustig maakt. Net als bij het werk van Jheronimus Bosch zijn de seksuele verwijzingen niet van de lucht. Je kijkt bij beiden naar iets onderhuids. Dat fascineert, maar stoot ook af. Is het mooi? Dat mag je zelf bepalen.

Zwerf hier rond in de Tuin der Lusten van Jheroenimus Bosch https://tuinderlusten-jheronimusbosch.ntr.nl/

Kijk hier voor wat beelden van Tim Walker https://www.timwalkerphotography.com

 

Groeten van Hein

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.