Wat geloven we allemaal?

Zelfs de grootste atheïst gelooft iets. Hij of zij gelooft namelijk dat er geen opperwezen bestaat. Dit in tegenstelling tot moslims, christenen, boeddhisten of andere religieuze groeperingen die elkaar al eeuwenlang als ongelovigen (atheïsten) zien. Zo bekeken, zijn we allemaal ongelovigen. Wat weer niet betekent dat we nergens in geloven.

De verschillen in wat we wèl of níet geloven zijn al eeuwenlang brandstof voor heftige conflicten. De vervolging of bestrijding van anders- of on-gelovigen kennen we in vele vormen. Als een rode draad lopen ze door de wereldgeschiedenis. Denk alleen maar aan de Middeleeuwse pogroms tegen de Joden, de verdrijving van Spaanse Moren in de 16e eeuw, of de Armeense Genocide begin vorige eeuw. Of aan de meer recentere aanslagen op Egyptische Kopten, de uitroeiing van Syrische Yeziden, de verdrijving van de islamitische Rohingya uit het boeddhistische Myamar of de mondiale terreur van moslimextremisten.

Hoewel deze gruwelijkheden steeds vanuit een religie worden gelegitimeerd, gaat het zelden om religieuze onenigheid. Religie is slechts een middel om aan machtspolitiek te doen. Met religie verbind je namelijk een samenleving. Tegelijkertijd is religie een middel om het volk in bedwang te houden of voor je te laten vechten. Dat hebben de confessionele (gelovige) en profane (niet-gelovige) machthebbers door de eeuwen heen goed begrepen. De strijdkreet “voor God en Vaderland” heeft velen misleid en vele doden op het geweten.

Een mogelijke oplossing?

Zou het niet mooi zijn als we daar een eind aan konden maken. Als religie niet meer gebruikt kon worden als aanleiding om de ander te discrimineren of de kop in te slaan. Zou het niet mooi zijn als ons ‘geloof’ niet meer gebruikt kan worden om ons klein te houden of tegen elkaar op te zetten? Hoe krijgen we dat voor elkaar?

Stel nou dat we iets kunnen vinden wat alle gelovigen en alle ongelovigen als vanzelfsprekend van harte onderschrijven. Een soort geloofsbelijdenis die ons in diepste zin verbindt. Een geloofsbelijdenis die tegelijkertijd alle ruimte biedt om zelf vorm te geven aan ons (on)geloof. Daarmee zouden we de voedingsbodem voor veel haat, nijd en ellende weghalen. We zouden er de poten mee wegzagen onder de stoel van machthebbers die ‘hun’ geloof misbruiken om hun eigenbelang te verstevigen.

Ik doe hier onder een poging. Schiet er maar eens op.

PS je kunt “het bovennatuurlijke” naar eigen dunk vervangen door God, Allah of….?

 

MIJN “GELOOF”

-Het bovennatuurlijke is groter dan een mens kan bevatten

-Omdat het bovennatuurlijke groter is dan een mens kan bevatten, is elke verwijzing naar het bovennatuurlijke onvolledig en betwistbaar

-Omdat elke verwijzing naar het bovennatuurlijke onvolledig en betwistbaar is, kan geen mens zich autoriteit aanmeten als vertolker van woord of gedachten van het bovennatuurlijke

-Als waar is wat hierboven staat, kunnen er geen namens het bovennatuurlijke geformuleerde leefregels bestaan

-Omdat er geen namens het bovennatuurlijke  geformuleerde leefregels kunnen bestaan, zijn er alleen door mensen ontwikkelde en dus betwistbare leefregels

-Ieder mens heeft een eigen relatie met het bovennatuurlijke die niet door anderen bekritiseerd kan worden

Amen


Verlicht of niet

In Europa kennen we sinds De Verlichting (18e eeuw) de scheiding tussen kerk en staat. Sindsdien is de almacht van de katholieke kerk steeds verder teruggedrongen en zijn we als individu zelf baas geworden over ons eigen moreel kompas. Dat heeft Europa geen windeieren gelegd! De moslim-wereld heeft die Verlichting niet doorgemaakt en daardoor bestaat er in moslimlanden nog steeds een enorm verwevenheid tussen imams (kerk) en sjeiks (staat).

Bovendien bestaat er in de Islam geen individuele geloofsvrijheid. Je hebt als eenvoudige gelovige maar te voldoen aan de regels van de uit het jaar 630 (ca) stammende Koran. Waar Europese gelovigen hun geloof mee hebben kunnen laten groeien met de veranderende wereld, hebben Moslims dat nooit mogen doen. Ze zitten dus nog steeds in de tang van religieuze en burgerlijke machthebbers die het geloof gebruiken om het volk klein te houden en dus zelf aan de macht te blijven. Het is niet de wil van de gemiddelde moslim om zich te verschansen achter geloofsverschillen met de ongelovigen. Het is ook niet de wil van de gemiddelde moslim om ongelovigen in het hellevuur te gooien. Het is de wil (en wet) van de gevestigde Islamitische orde die bang is voor machtsverlies als gelovigen hun eigen weg gaan.

Ik gun de Islam een eigen Verlichting, maar ik gun ook de rest van de wereld dat ze verlost wordt van die nep-conflicten uit naam van Allah?

Groeten van Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.