Wat eten en drinken we eigenlijk?

Onze maaltijd bestaat vandaag de dag voor een groot deel uit kunstmatige voedingsstoffen. Die worden met chemische smaakversterkers opgeleukt om het ergens naar te laten smaken. Wat ons lichaam biologisch tekort komt, compenseren we met industrieel vervaardigde vitaminen en voedingssupplementen.

Het is te gemakkelijk de voedingsindustrie de schuld te geven van de verschraling van ons eten. Natuurlijk spelen commercialisering en massaproductie een grote rol, maar we moeten ook naar onszelf durven kijken. Waarom nemen wij genoegen met armoedig voedsel, terwijl er op onze planeet zo veel rijke voedingsmiddelen voor handen zijn? Waarom vinden wij het prima dat de industrie bepaalt dat een mens nog slechts nagemaakte en afgevlakte smaken proeft?

De meest voor de hand liggende antwoorden:

 

Tijdgebrek; we hebben het te druk om er aandacht aan te besteden

  • Gemak; we doen liever iets anders dan ons druk maken over voeding
  • Gewoonte; we hebben het zo geleerd en iedereen doet het
  • Onbekendheid; we weten niet hoe het anders kan of houden niet van verrassingen
  • ???

Wat jouw antwoord ook is, jij bepaalt wat je in je mond stopt.

De voedingskeuzes die mensen maken, beginnen echter te verschuiven. Steeds meer mensen zoeken een alternatief voor het kunstmatige, voorgekauwde en soms zelfs ongezonde voedsel. Winkels die onbespoten groenten verkopen, doen het steeds beter. De biologische slager rukt op. Kookprogramma’s op TV zijn mateloos populair en kookclubs trekken meer leden dan ooit. De wachtlijsten voor een eigen moestuintje worden steeds langer. Op internet zijn er steeds meer sites die je helpen de weg te vinden naar gezonder, eerlijker en duurzamer eten.

Als jij ook op zoek wilt naar wat anders, vind je hier wat links om te starten.

Groeten van Hein

> terug naar de hoofdpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.