Waarom negeren we waarschuwingen?

We weten dat suiker heel slecht voor ons is. En toch blijven we er veel te veel van eten. Maar zo gaat het ook met alcohol, met vet eten, met roken… of met zoveel andere verslavingen: we weten echt wel dat het niet goed voor ons is en toch kunnen we de verleiding niet weerstaan en steken we onze kop in het zand. Waarom is dat?

Nog meer informatie over de slechte gevolgen van suiker, alcohol, vet, etc helpt je niet om je gedrag te veranderen en er minder van te nemen. We weten het immers al. Er moet dus een enorme waarde zitten in het doen alsof je niet weet wat je wel degelijk weet. Anders stopten we er wel mee. Maar wat levert het negeren van waarschuwingen ons dan op? Ik kan wel wat bedenken…

1-      Op de eerste plaats zorgt negeren voor directe behoeftebevrediging. Ik wil het nu!

2-      Op de tweede plaats levert negeren ons op dat we niet langer geconfronteerd worden met de mogelijke negatieve consequenties van ons gedrag. Bij elke nieuwe borrel blokkeren we bijvoorbeeld de gedachten aan het verliezen van nog meer hersencellen door alcoholgebruik en dat is een hele opluchting! Een mens wordt al van zoveel kanten bedreigd, mogen we er even aan ontsnappen? We stoppen gewoon met het denken er aan!

3-      Toegeven aan een verleiding heeft ook een verdovend effect. Het helpt ons even niet te denken aan datgene dat ons eigenlijk dwars zit. Vaak is dat geheel onderbewust en voelen we ons alleen gespannen. Toegeven verlicht – voor even- de spanning.

4-      De vierde opbrengst van negeren is dat het ons niet alleen menselijk, maar ook medemenselijk maakt. Je bent immers niet de enige die niet van de zoetigheid (bijv.) af kan blijven, ook al ben je veel te dik. En dat schept een band. Een mens is een sociaal dier. Negeren als sociale activiteit is vooral zichtbaar in pubergedrag, maar we komen er nooit écht van af.

5-      Maar het negeren van waarschuwingen en het wegkijken bij signalen dat iets de verkeerde kant op gaat, levert ons toch vooral rust op. Rust in de zin van: niet in actie hoeven komen. Of liever gezegd: NOG niet in actie hoeven te komen. De consequenties zijn nog veilig ver weg en daarom hoeven we nu nog even niets te doen. Er is al zo veel dat we moeten!

De rode draad is dat waarschuwingen altijd gaan over negatieve gevolgen op de langere termijn en dat negeren gaat over de korte termijn. De positieve opbrengst van het opvolgen van een waarschuwing moet je ook nog maar afwachten. Die ligt immers in de toekomst. Maar wachten op een mogelijke beloning is veel moeilijker dan genieten op dit moment. Dat wachten moet je leren. Bereid en in staat zijn te wachten heeft met wilskracht te maken en de vraag is dus: hoe staat het met onze wilskracht?

Wil je daar meer van weten:

1-      Lees hier (http://home.kpn.nl/tluken/Wilskracht.pdf) een boekverslag van de actuele bestseller “Wilskracht, de herontdekking van de grootste kracht van de mens” van  psycholoog en wetenschapper Roy Baumeister.

2-      Of bekijk hier (https://youtu.be/vefDeoXCBbk) zijn eigen (Engelse) uitleg van bijvoorbeeld het feit dat onze hoeveelheid wilskracht beperkt is en getraind dient te worden als we er meer profijt van willen hebben.

3-      Hier een interessante (maar deels ook betwistbare) persoonlijke blog van psycholoog Diekstra over (multi)culturele wilskracht (http://diekstra.nl/2016/01/20/zelfbeheersing/)

4-      Vier tips voor meer zelfbeheersing https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/4-tips-voor-meer-zelfbeheersing/

5-      Over de kunst van het negeren http://www.theosofie.net/sunrise/sunrise2005/mrtapr2005/negeren.html

 

 

 

 

 

Groeten van Hein

 

>> terug naar de hoofdpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.