Hoe zwart is een zwart gat?

Natuurkundig gezien is zwart de optelsom van groen, rood en geel licht, maar tegelijkertijd ook de vernietiger ervan. Als beleving staat zwart voor het nieuwsgierig-makende óf onveilige onpeilbare. Voor sommigen is een zwart gat een fascinerend verschijnsel in de oneindige ruimte. Voor anderen is het een vreselijke ervaring in het eigen leven. Voor beide interpretaties geldt: je zult erin vallen!

Van natuurkunde weet ik weinig. Van beleven net iets meer. Het leven is mooi en fascinerend als de ruimte, maar niet elke dag. Tegenslagen horen bij het leven en als mens kunnen we gelukkig best wel wat hebben. Soms is de tegenslag echter te groot; worden we erdoor overmand en zijn we (even) niet meer in staat onszelf op te richten. Soms is ‘tegenslag’ niet meer het goede woord en praten we over een staat van langdurig ongeluk. Soms stort iemand door ellende in een zwart gat. En dan?

Stel je eens voor. Het licht valt weg. Alle reflecties verdwijnen zodat het lijkt alsof de ruimte leeg is. Maar is dat werkelijk zo? Een blinde schakelt over op andere zintuigen en ervaart weer voorgrond en achtergrond, hard en zacht, dichtbij en veraf, rond en hoekig, prettig en afstotend, etc. Wie zegt dus dat een zwart gat ook leeg is?

Na van schrik, pijn of verdriet bekomen te zijn, kun je op zoek naar wat er in je zwarte gat aanwezig is. Gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch zou je het eens moeten proberen. Want in zwart zat toch geel, rood en groen licht? Het vergt alleen een andere manier van ervaren om dat weer te ‘zien’.  

Een Gevoel van Zwart

Hoe knap het is om die draai te maken zie je in de documentaire ‘Een Gevoel van Zwart’. Die voert ons mee in de wereld van de blinde kunstenaar George Kabel (1955) uit Eindhoven. Hij is beeldhouwer en een van de 800 Nederlanders die lijdt aan het syndroom van Usher. George Kabel is niet alleen blind maar ook slechthorend.

Het verhaal van George Kabel is het verhaal van het overwinnen van een grote tegenslag, het opnieuw betekenis geven aan het leven waarin eerst zijn zicht verdween en nu ook zijn toenemende gehoorverlies steeds meer problemen geeft. We zien hem aan het werk in zijn atelier, bezoekers rondleidend bij z’n werk in het van Abbemuseum en als hoofdgast op de workshop Voel en Zie in Rotterdam.

Bekijk hier de documentaire

Verder surfen? Begin eens bij de links hieronder

  • Een andere manier om zwart te ervaren: In Nijmegen kun je aan den lijve ervaren hoe het is om niets te zien. klik hier
  • Wie het zwarte gat als kunst wil ervaren moet maar eens gaan kijken naar het werk van Anish Kapoor in museum De Pont (Tilburg) klik hier
  • Wie zichzelf in een zwart gat voelt zitten en een luisterend oor nodig heeft kan hier eens kijken

Groeten van Hein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.