Hoe exit is Brexit?

Als je door de oogharen van de geschiedenis kijkt, is die malle Brexit een onbeduidend achterhoedegevecht voor een zaak die allang is beslist. Op dezelfde manier kijkt de geschiedenis naar het huidig nationalistisch tromgeroffel in Europa. Alle pogingen om het eigen land en de eigen cultuur af te schermen van de boze buitenwereld mislukken keer op keer. Het is allang overduidelijk dat de mensheid op weg is naar samensmelting. Wie dat niet gelooft, moet gewoon eens nadenken over het volgende:

  • Momenteel zijn er circa 250 landen die, min of meer, de baas zijn binnen hun eigen grenzen. Dat waren er 1000 jaar geleden heel wat meer. Denk alleen maar eens aan alle zelfstandige stadstaten die het oude Europa telde. De geschiedenis laat keer op keer zien dat kleine landen uiteindelijk opgaan in een groter rijk. Ook die spatten wel weer eens uiteen, maar alleen om plaats te maken voor iets nog groters. Inmiddels zijn we zover dat de echte macht steeds meer bij de grote internationale bedrijven ligt en landen er eigenlijk niet meer toe doen. Hoeveel van die bedrijven ken jij? Ik ken er veel minder dan 250.
  • De wereld kent vandaag de dag nog maar ca 6000 gesproken talen. De verwachting is dat er daar in 2100 nog maar 300-600 van over zullen zijn. Mijn Nederlandse dochter spreekt nu al dagelijks een mengeling van Nederlands en Engels. Een oude Italiaan vertelde me dat de woordenschat van Italiaanse jongeren teruggelopen is van 30.000 tot 3000 woorden. Zelfs in China en Rusland spreken de jongeren inmiddels Engels. Dus denken we echt dat het Fries over 1000 jaar nog bestaat?
  • Ooit kende elk volk een eigen religie met een bijpassend godenrijk. Inmiddels is de overgrote meerderheid van de wereldbevolking nog slechts verdeeld in aanhangers van Jezus, Allah of Boedha.
  • En wat dacht je van ons dagelijks eten? Ooit aten we wat de omgeving ons bood en kende elke cultuur een uitgebreide eigen keuken. Inmiddels eet heel de wereld vooral pizza, pasta, noedels, friet, curry en sushi.
  • Tot slot; kijk eens naar onze cultuur. De wereld is compleet verwesterd. Zelfs in Azië, Rusland, Afrika of Brazilië zien we er steeds meer hetzelfde uit, kopen we steeds meer hetzelfde, vermaken we ons met dezelfde films en muziek en streven gewone mensen overal naar dezelfde democratische vrijheid.

Of we het dus leuk vinden of niet, de wereld is op weg naar eenwording. Dat hou je met een Brexit niet tegen. Wat we wél kunnen, is nadenken over wat we willen behouden als er ooit echt geen grenzen meer zijn!

Groeten van Hein

  1. Waar vechten anti-globalisten voor?
  2. Yuval Harari schreef een zeer leesbaar boek over de geschiedenis van de mensheid.
  3. Meer weten over het verdwijnen van talen? https://www.nemokennislink.nl/publicaties/verdwenen-taal/
  4. Gelukkig is er nog genoeg te kiezen. Kijk maar eens in de internationale keuken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.