Waarom is afval een probleem

Afval is een probleem omdat er teveel van is én omdat te weinig mensen dat serieus nemen. Ook al verzuipen we zo langzamerhand in de rotzooi, we blijven niet-afbreekbaar afval produceren. Nog even en we worden van de planeet verdrongen door materialen die langer leven dan wij zelf.

Wie denkt dat dat moment nog ver weg is, moet eens gaan kijken in de woestijn. De dorre struiken hangen er vol met door de wind opgeraapt plastic. Of ga eens kijken op de oceaan waar drijvend plastic inmiddels een gebied bestrijkt dat groter is dan 24 keer Nederland (https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasticsoep). Dichter bij huis kun je ook het afval zien oprukken. Let maar eens op de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die je wekelijks weggooit. Maar ja, dat wordt keurig opgehaald! En dan..?

Afval scheiden moet ‘even’

Steeds meer gemeenten maken plannen om afvalneutraal te worden. Een belangrijke reden daarvoor is dat afval ophalen en afval verwerken te duur wordt. De oplossing -voor dit moment- is dat de burger gedwongen wordt meer afval te scheiden en in totaal minder afval aan te bieden. Je kunt je de storm van protesten wel voorstellen. Niemand wordt graag gedwongen zijn keuken of schuur te verbouwen om zoveel verschillende afvalbakken te huisvesten. En niemand ziet graag dat hij dadelijk per kilo afval moet gaan betalen. En toch moet dat! Want alleen op die manier krijgen we vat op de producenten en leveranciers van al dat afval. Als consumenten op zoek gaan naar aanbieders die hen met minder afvalproblemen opzadelen, zullen er ineens minder vervuilende producten en diensten ontwikkeld worden. En daarna is afval scheiden dus niet meer nodig!

 

 Wat kun jij doen?

1-      Stoppen met denken dat het wel meevalt

2-      Stoppen met denken dat een ander het wel oplost

3-      Stilstaan bij de vraag: is afval eigenlijk nodig?

4-      Accepteren dat afval scheiden moet, lastig is en geld kost

5-      Leveranciers en producenten boycotten die jou met te veel afval opzadelen

Hier wat links:

1-      https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/ tips voor afvalscheiding

2-      https://www.bestduurzaam.nl/best-in-2030-energieneutraal-en-afvalloos voorbeeld van een gemeente met vergaande afvalplannen

3-      http://www.lap2.nl/ voor wie serieus wil weten wat Nederland doet en gaat doen met afval

 

Groeten van Hein en Piet

Afval valt aan!

In 2015 bedolf een afvalberg een stadswijk in het Chinese Shenzen (https://youtu.be/AywTYC379Go) en begin 2017 werd een heel dorp op Sri Lanka door afval weggevaagd.  (https://www.nrc.nl/nieuws/2017/04/15/afvalberg-in-sri-lanka-stort-in-minstens-zestien-doden-a1554786). Inmiddels is ook duidelijk waar de rotzooi in de oceaan mee bezig is (https://www.scientias.nl/vissen-zien-plastic-als-fastfood/) en hoe gevaarlijk zwerfafval is.

>> terug naar de startpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.